Лошият дъх при кучетата и котките е изключително неприятен проблем.

...
Лошият дъх при кучетата и котките е изключително неприятен проблем.
Коментари Харесай

Какви са причините за лош дъх при кучетата и котките?

Лошият мирис при кучетата и котките е извънредно противен проблем. Не бива да се подценява устната хигиена, в противоположен случай могат да се развият голям брой бактерии, които предизвикват болести при кучетата и останалите домашни любимци.

Най-важното, което би трябвало да извършите, е да установите повода за неприятния мирис. Независимо дали имате куче или котка, това може да бъде сигнал за зародил проблем, който би трябвало да се позволи.

Има няколко аргументи за неприятен мирис при кучетата и котките:

Пародонтоза при кучетата

Това заболяване се среща доста постоянно при домашните любимци. Над 80% от кучетата и котките се разболяват след 3-годишната си възраст. Причината за неприятната миризма в този случай се дължи на бактерии, които се образуват във венците и предизвикват възпаления. След струпване на зъбна плака бактериите се популяризират и стават все по-опасни. Пародонтозата, също както при индивида, е доста рисково заболяване. Може да докара до загуба на зъби и увреждане на сърцето и бъбреците.

Никнене на зъби при котенцата

Малките котенца (а и кученцата) много постоянно имат неприятен мирис, когато им поникват нови зъбки. Проблемът е мощно изразен най-много при дребните котенца, само че за няколко месеца отшумява. Това е в резултат на бактериите, които се натрупват по млечните зъби, до момента в който непрекъснатите зъби ги избутват изпод.

Стоматит при кучетата

Стоматитът е част от болесттите, които могат да се развият в устната празнина на животинчето. То предизвиква мъчително инфектиране на венците и устните тъкани. Не е изключено да се образуват и доброкачествени ракови формирания. Същността на болестта се състои в формиране на неравности и дълбоки цепнатини, където бактериите се развъждат доста бързо. Това заболяване протича с неприятен мирис при кучетата и котките.

Стомашни болести при кучетата и котките

Ако хранопровода, стомаха или червата на домашните любимци са заболели от нещо, това също може да провокира неприятен мирис.

 Мийте зъбите на кучето и котките

За да избегнете неприятните последици за здравето на вашия домакински любим, е наложително да миете зъбите на кучето или котката си. Той би трябвало да свикне, че тази процедура е нещо обикновено, което се случва всеки ден или най-малко през седмица.

Посъветвайте се с ветеринарния си доктор и изберете храни, които понижават плаката. Попитайте го и за водните добавки. Те са известни с това, че прибавят прохлада в устната празнина на животното.

Можете да употребявате и спрей за джука хигиена при кучетата. Тези препарати се впръскват в устата на кучето или котето. Не е належащо в допълнение триене с четка за зъби и са безусловно безвредни. Спрейовете са направени на растителна основа и оставят ободрителен мирис в устата на животното. Освен всичко това спомагат и за намаляването на плаката по зъбите.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР