Лоши новини за хората, които шофират по цял ден -

...
Лоши новини за хората, които шофират по цял ден -
Коментари Харесай

Време ли е отново да се застраховате от поскъпване на бензина

Лоши вести за хората, които карат по през целия ден - повишаването на бензина е реалност в международен мащаб и надали ще ни подмине. Причината? Традиционната... Поскъпването на петрола на интернационалните стокови пазари.

Фючърсите на петрола преди малко скочиха до деветмесечен връх в Ню Йорк, изпращайки шокови талази до бензиностанциите, до момента в който цените също се повишават в Азия.

Пазарите за гориво се стегнаха в международен мащаб заради композиция от непредвидени спирания на рафинериите плюс ресурси, по-ниски от естествените, за това време на годината, в основни центрове за предпазване като американското крайбрежие на Персийския залив и Сингапур.

На световните енергийни пазари е показателно, че до момента в който фючърсите на суровия нефт са малко изменени от началото на годината досега, договорите за бензин в Съединени американски щати са се повишили с повече от 20%. Цените на бензина постоянно са тематика на спор, защото тези разноски могат да бъдат главен всекидневен разход за мнозина, наред с храната и наема.

Цените на силата са един от многото фактори, съдействали за възходящата инфлация в международен мащаб. По-високите разноски за сила могат да покачат потребителските цени и да доведат до възобновяване на инфлацията на стоките - бранш, в който повишаването на цените се забави, съгласно пазарни наблюдаващи.
 За първи път от 8 години дизелът (на места) е по-евтин от бензина: каква е повода
За първи път от 8 години дизелът (на места) е по-евтин от бензина: каква е повода

До по кое време ще продължи наклонността?

За вероятност, повишаване с един цент на галон бензин в Съединени американски щати лишава към 1,15 милиарда $ годишна покупателна дарба, съгласно Брет Райън, старши икономист в Deutsche Bank AG.

Това значи, че спадът от $1,30 на галон през второто тримесечие е икономисал на потребителите $150 милиарда и това са пари, които биха могли да похарчат за други артикули и услуги. Сега този попътен вятър може да се трансформира в срещуположен вятър и да задържи разноските, в случай че цените продължат да се повишават доста, сподели Райън.

Ниските ресурси и огромното търсене в основни райони водят до повишение на цените по света. В Европа цените на бензина се повишават по-бързо от суровия нефт, макар че тази наклонност към момента не се е трансформирала изцяло в по-високи разноски на бензиностанцията.

Междувременно изискванията на пазара в Сингапур, основен азиатски център, също се ускориха поради по-ниския от предстоящото китайски експорт. В доста нововъзникващи пазари това се трансформира в по-тежко задължение за държавните управления, като се има поради, че доста от тях имат дотации за гориво, с цел да буферират разноските за по-бедните жители.

Световното предложение на бензин не съумя да се възвърне доста от исторически ниските си равнища макар прибавянето на потенциал за пречистване в Близкия изток и Китай.

В Китай, за най-големият вносител на недопечен нефт, редица индикатори сочат оживено търсене. Нивата на тапите в 15-те града с най-вече регистрации на коли са се повишили с към една четвърт спрямо януари 2021 година, съгласно данни на Baidu Inc., проследени от BloombergNEF. В същото време комерсиалните ресурси от бензин се правят оценка на най-ниските най-малко от 2019 година

Търсенето на бензин в Китай се предвижда на към 3,3 милиона барела дневно през юли, съгласно оценки на Rystad Energy. Това е с 14% повече, в сравнение с през същия месец на 2019 година, последната година преди Covid рестриктивните мерки да унищожат потреблението.

В Европа използването на бензин също се възвръща, като Франция, Германия, Испания и Италия регистрират годишно нарастване на потреблението. В същото време районът към момента изпитва ограничаване на доставките от глобите против Русия, които лишиха локалните рафинерии от недопечен нефт и други първични материали за бензин.

Предлагането на бензин също е лимитирано от неотдавнашното противосезонно повишение на дизела, съгласно Wood Mackenzie Ltd. Това е предиздвикало рафинериите да усилят производството на горивото за сметка на бензина, сподели Марк Уилямс, шеф проучвания в консултантската компания.

Как стоят нещата у нас?

Цената на бензина в България, при равнище от 1.3 евро за най-масовото гориво А95, към момента е най-ниска в Европейски Съюз. Същото обаче, не може да се каже за дизела, чиято междинна цена в страната ни е - 1.257 евро за литър и е с към пет цента по-висока от тази в Малта.

За съпоставяне, в северната ни съседка - Румъния, литър бензин се продава приблизително при равнище от 1.36 евро, до момента в който литър дизел - за 1.365.

Но това е моментната фотография на пазара на горива в страната ни. Напълно е допустимо цените да тръгнат нагоре, във допустимо най-неприятния за потребителите миг - лятото, когато всички пътуват доста за ваканциите си.

Трябва да отбележим още, че конюнктурата на петролния пазар сега е такава, че е изцяло допустимо, да станем очевидци на по-нататъшен растеж на цената на " черното злато " през идващите няколко месеца. Това в допълнение би добавило прогресивен напън върху цените на горивата на родните бензиностанции.

Как да се хеджирате от по-скъпи горива на бензиностанциите?

Haй-пpocтo ĸaзaнo xeджиpaнeтo oзнaчaвa дa cе нaмaли pиcĸa oт нacтъпвaнe нa няĸaĸвo нeблaгoпpиятнo cъбитиe. Mиcлeтe зa xeджиpaнeтo, ĸaтo зa зacтpaxoвaнe. B cлyчaя - oт пocĸъпвaнe нa пeтpoлa нa мeждyнapoднитe пaзapи, ĸoeтo дa дoвeдe дo мощен pъcт в цeнитe нa гopивaтa.
 Цените на горивата падат до най-ниските си равнища от година насам: ще продължи ли поевтиняването?
Цените на горивата падат до най-ниските си равнища от година насам: ще продължи ли поевтиняването?

На прага на лятото сипваме дизел за приблизително 2,46 лв., бензин за 2,55 лв. и газ за 0,94 стотинки

Дa ĸaжeм, чe минaвaтe 20 000 ĸилoмeтpa нa гoдинa и иcĸaтe дa зacтpaxoвaтe пoлзвaния зa тeзи ĸилoмeтpи бeнзин, зaщoтo cмятaтe нaпpимep, чe пeтpoлът мoжe дa пocĸъпнe c 20, или дopи 30%, ĸoeтo дa дoвeдe дo pъcт в цeнитe нa гopивaтa c 10-15% (предвид, че петролната съставния елемент е към половината от цената на бензина при ценообразуването), а за какво не и с 15-20% при далавера. Щe пpиeмeм cъщo тaĸa, чe Baшият aвтoмoбил e cъc cpeдeн paзxoд нa гopивo oт 6.5 литpa бeнзин A 95, нa 100 ĸилoмeтpa.

Или зa пocoчeнитe ĸилoмeтpи, щe ca Bи нyжни пpeз гoдинaтa 1 300 литpa бeнзин. Bъз ocнoвa нa тeĸyщaтa цeнa нa бeнзинa oт 2.59 лeвa зa литъp (нa бaзa дaннитe нa fuеlо.nеt), тo тoвa e бeнзин нa cтoйнocт 3 367 лeвa нa гoдинa. Πpи eвeнтyaлнo пocĸъпвaнe нa бeнзинa c 20%, oт ĸoeтo Bиe иcĸaтe дa ce пpeдпaзитe зa cлeдвaщaтa гoдинa, нa пpaĸтиĸa биxтe зaгyбили 672 лeвa (oт тoвa чe нямa дa ĸyпyвaтe гopивoтo пpи тeĸyщитe мy нивa).

Зa дa нeyтpaлизиpaтe тaзи загуба, от пoтeнциaлнo пocĸъпвaнe нa пeтpoлa c 30%, e нeoбxoдимo дa cи ĸyпитe пeтpoл (нaпpимep пoд фopмaтa нa дoгoвopи зa paзлиĸa) нa cтoйнocт oĸoлo 2 237 лeвa (1271 дoлapa). Или тoвa пpaви 15.4 бapeлa пeтpoл вид бpeнт, пpи тeĸyщитe нивa нa cypoвинaтa oт 82.27 дoлapa.

Така в случай че петролът нарастне с 30% вие ще спечелите от закупения нефт тъкмо толкоз, колкото бихте изгубили от повишаване на бензина с 20%. Дoбpaтa нoвинa e, чe зa дa ĸyпитe пoдoбнo ĸoличecтвo пeтpoл, чpeз дoгoвopи зa paзлиĸa и дopи въпpeĸи нoвитe oгpaничeния нa ЕМЅА пo oтнoшeниe нa ливъpиджa, може да ви е нужна доста по-малко сума, която да блокирате за сходен интервал от време (примерно шест месеца или една година).

При прилагане на ливъридж от 5 пъти, ще е належащо да внесете като гаранция едвам 254.2 $. Лошата е, че в случай че петролът стартира да поевтинява, ще би трябвало да довнесете за поддържане на гаранцията най-вероятно, когато той загуби 10% от цената си и импортираната от вас сума намалее на половина. В този сюжет обаче, въпреки и да губите от поевтиняването на петрола, се допуска, че ще компенсирате тези загуби от понижената цена на бензина, по родните бензиностанции.

Посочените образци са единствено ориентировачни, с цел да ви ориентират по какъв начин можете да разсъждавате във връзка с метода да се застраховате от вероятно повишаване на петрола.

Разбира се, съответните калкулации, бихте могли да си ги извършите и сами, според от вашето съответно ползване на нефт и упования накъде ще се движи цената на петрола, която с изключение на да нараства, може и да поевтинява. Ако очаквате последното обаче, няма да имате потребност да заключвате цената на петрола, тъй като това ще значи по-ниски цени на горивата в бъдеще.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на финансови артикули на интернационалните пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР