Лондон (ICIS) Износът на унгарски природен газ за Румъния достигна

...
Лондон (ICIS) Износът на унгарски природен газ за Румъния достигна
Коментари Харесай

Расте износът на природен газ от Унгария за Румъния поради високите спредове


Лондон (ICIS)

Износът на маджарски природен газ за Румъния доближи най-високото си равнище през януари, подкрепяйки ликвидността на извънборсовия пазар на Унгарската MGP/MGP е виртуална входна и изходна точка на преносната система с високо налягане) и борсата на CEEGEX.

Данните за потока, събрани и оценени от ICIS, демонстрират че пропускателната дарба от 4,8 милиона кубични метра (mcm) / ден потенциал в точката Csanadpalota нараства от към 0,85 mcm / ден през ноември 2018 година до 2,68mcm / ден през декември.

Износът през интервала 1-4 януари 2019г. набъбна до 3.80mcm / ден, преди да се увеличи до 4.69mcm / ден през идващите пет дни, и това е седемкратно нарастване в съпоставяне със същия интервал на предходната година, съгласно румънския оператор на мрежата Transgaz.

Увеличаването на потоците може да продължи и през идващите месеци, защото се чака, че унгарските извънборсови и борсови цени ще изпреварват съветския импорт, индексиран към нефта.

Въздействие на ликвидността

Увеличението на износа поддържа ликвидността на унгарската борса CEEGEX, защото спедиторите употребяват платформата, с цел да обезпечат размери за доставка до Румъния, заяви източник на ICIS.

Той добави: " Мисля, че по-високите цени през първото тримесечие на 2019 година в Румъния през декември евентуално са принудили някои спедитори да продадат идните размери и в този момент могат да хеджират на CEEGEX. " Румънски търговец съобщи, че вносът от Унгария е прелъстителен,защото вътрешните спот цени се движат над нови леи 135,00 / MWh (28,87 евро / MWh) на борсата OPCOM.

Това значи, че румънският ден напред се търгува към 7,00 евро / MWh по-високо от същия австрийски VTP контракт и към 5,00 евро / MWh над унгарската ОТС цена /извънборсова цена/.

В момента вносът на газ в Унгария е относително по-евтин от съветския.

Това е по този начин, тъй като „ Газпром “ продава на Румъния с формула за петролно индексиране, в това число деветмесечно закъснение на цените на суровината.

В резултат, съветският газ може да остане на по-висока цена до юни, защото низходящият тренд на суровия Brent стартира през октомври.

Търговецът сподели: „ Понастоящем цените на вноса от Русия са към нови леи 140.00 / MWh, спрямо цените в Унгария, които са сред нови леи 105-110.00 / MWh. “

Той също по този начин уточни, че доста районни компании ще се нареждат да продават газ на Румъния, в случай че страната вкара условие за импорт през тази година, както е планувано в нова разпоредба, призната в края на декември`18.

Преводът е оповестен в бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР