Ломбардия и Венето, две от най-богатите области в Италия решават

...
Ломбардия и Венето, две от най-богатите области в Италия решават
Коментари Харесай

Жителите на двете най-големи области в Италия гласуват на референдум за автономия

Ломбардия и Венето, две от най-богатите области в Италия вземат решение на референдум дали желаят повече автономност от централните управляващи.

Допитването в районите, в които живее близо четвърт от популацията на страната и където се създават към 30 на 100 от брутния ѝ вътрешен артикул, няма да е обвързващо, нито официално цели да докара до самостоятелност. Управляващите обаче ще употребяват възможен резултат в поддръжка на автономията, с цел да издействат по-големи отстъпки от Рим. Те твърдят, че казусът им няма доста общо с този на Шотландия (която гласоподава за обособяване от Англия през 2014 г.) и Каталуня, въпреки политици отпред и на Венето, и на Ломбардия в предишното да са заявявали поддръжка за обособяване.

Става дума главно за финансови и административни отстъпки. Според " Гардиън " е допустимо статутът, който двете северноиталиански провинции може да опитат да придобият, да е " полуавтономия ". Изданието напомня за случая на планинското градче Сапада във Венето, което скоро ще стане част от Фриули-Венеция Джулия - провинция, която се употребява от подобен статут дружно с още четири други поради културни разлики и потребността да бъдат предпазени етнически и лингвистични малцинства. През септември италианските управляващи утвърдиха " прехвърлянето " на привлекателната за скиори и планинари Сапада - първото в модерна Италия.

" Причините хората да желаят да са част от Фриули са разнообразни: имаме личен акцент, който произтича от немския, и се усещаме културно близки до Фриули, " споделя кметът ѝ Мануел Пилер Хофер за " Гардиън ". " Но главната е икономическа: когато живеят до полуавтономна област, хората виждат преимущества, кито нямат. Виждат по-добър надзор върху финансите, по-добро опазване на здравето и устойчиви вложения, както и по-висок стандарт на живот. "

" Излишни разноски "

И двата района, ръководени от крайнодясната партия " Северна лига ", биха могли да договарят с държавното управление в Рим без легитимация от референдуми - такава опция е залегнала в Конституцията за всяка от общо 20-те области на страната. Освен това допитването основава спомагателни финансови разноски в размер на 55 милиона евро и критиците споделят, че това е ненужно натоварване на бюджетите. Противно на този образец северната провинция Емилия-Романя, където на власт е ръководещата Демократическа партия, стартира такива договаряния, с цел да даде образец, че не е нужно допитване непременно.

От тези средства 24 милиона евро са дадени единствено за електронни таблети, с които също ще може да се гласоподава и които след това ще бъдат дарени на учебни заведения в провинциите. В края на седмицата в. " Кориере каузи сера " и други италиански издания оповестиха, че хакери са съумели да пробият отбраната на системата и могат да употребяват данни, заредени в нея. Според компанията, която дава отговор за системата, информацията, до която те имат достъп, няма нищо общо с гласуването.

Лука Дзая и Роберто Марони, които ръководят надлежно Венето и Ломбардия, обаче настояват, че Рим ги е оставил без избор, отказвайки да се вслушва в апелите им за разговор. Те споделят (подобно на Барселона) и че провинциите им заплащат 50 милиарда повече от данъчните си доходи спрямо това, което получават.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР