Locate X използва мобилния рекламен идентификатор на телефона, за да

...
Locate X използва мобилния рекламен идентификатор на телефона, за да
Коментари Харесай

Разследване разкри, че брокери на данни използват реклами, за да проследяват почти всеки телефон

Locate X употребява мобилния рекламен идентификатор на телефона, с цел да сътвори обширна мрежа от локации на устройствата.

Разследване, извършено от група за отбрана на персоналните данни, е разкрило голяма мрежа за следене, която може да засича и следи придвижването на телефона на съответния консуматор. Информацията е предоставена от изданията 404 Media и Krebs on Security. Съобщава се, че услугата за следене на хората, която се назовава Locate X, дава опция на потребителите да наблюдават обещано устройство, като употребяват неговия мобилен рекламен идентификатор – неповторим номер, присвоен на телефоните.

Базираната в Ню Джърси Atlas Data Privacy Corp, която си е сложила за цел да оказва помощ на хората да отстранен персоналната си информация от брокерите на данни, е открила, че софтуерът е в положение да демонстрира местонахождението на мобилните телефони на географска карта, което разрешава на всеки, който има достъп, да наблюдава точното местонахождение на обещано лице оттатък държавните граници. След това информацията може да се употребява за определяне самоличността на съответния собственик на телефона.

Запис на екрана на софтуера, забелязан от 404 Media и други медии, демонстрира скупчване на стотици мобилни телефони – показани с червени точки на картата – на територията на клиника за аборти. След това се вижда по какъв начин софтуерът наблюдава съответното устройство, до момента в който то минава от едно място на друго: от дом в Алабама до магазин „ Лоу “, черква и по-късно до клиника за аборти във Флорида.

Абортът е противозаконен в Алабама, до момента в който във Флорида е въведена възбрана за аборт след шестата седмица. След като през 2022 година Върховният съд анулира решението „ Роу против Уейд “, набъбнаха опасенията, свързани с достъпа на правоприлагащите органи до данните за местоположението, което докара до това, че компании като Гугъл автоматизирано изтриват визитите в клиниките за аборти от историята на местоположението на потребителя.

Инструментът разчита на идентификатора за мобилна реклама, който Гугъл и Apple присвояват на всеки телефон, с цел да демонстрират на потребителите целеви реклами. След това рекламодателите могат да построяват все по-голям профил от информация към този идентификатор въз основа на това къде лицето има достъп до услуги, които оферират реклами. По този метод може да се сътвори и мрежа от локации, която брокерите на данни като Babel Street, съдател на Locate X, могат да употребяват за създаване на мощни принадлежности за следене.

Предполага се, че достъпът до Locate X би трябвало да е стеснен – преди този момент е бил употребен от държавни организации като Сикрет сървис и Министерството на вътрешната сигурност – само че Atlas също по този начин откри, че екипът по продажбите на Babel Street не постоянно съблюдава посочените от компанията ограничавания.

Компанията Atlas нае частен детектив, който да се свърже с Babel Street. Под прикритието на евентуален клиент следователят декларирал, че се интересува от закупуване на информация по отношение на домашните адреси в Ню Джърси, оповестява 404 Media. Търговецът от Babel Street оповестява, че е загатнал за Locate X, само че е споделил, че тя е налична единствено за държавни чиновници и съдии реализатори. Когато следователят споделил, че мислят да се занимават с държавна работа, продавачът споделил, че „ това е задоволително “.

Понастоящем Atlas съди Babel Street за хипотетично нарушаване на закона за отбрана на персоналните данни в Ню Джърси.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР