На изложението Aerospace 2024 в Япония Airbus и Toshiba обявиха

...
На изложението Aerospace 2024 в Япония Airbus и Toshiba обявиха
Коментари Харесай

Революция в авиацията: Airbus и Toshiba създават свръхпроводим двигател за самолети

На ревюто Aerospace 2024 в Япония Airbus и Toshiba оповестиха за подписано съглашение за взаимно създаване на свръхпроводим електрически мотор за безвъглеродна авиация. Новият артикул ще комбинира пробната технология Cryoprop на Airbus с богатия опит на Toshiba в региона на свръхпроводимите мотори. Разработката дава обещание да реши казуса с електрическите мотори за самолети, които са прекомерно обемисти и незадоволително мощни.

От всички препоръчани до момента разновидности за чиста авиация водородното гориво, което има относително висока енергийна компактност, наподобява най-обещаващо. Въпреки това резервоарите за водород заемат доста място спрямо авиационното гориво. Единственият метод за понижаване на техния размер е да се употребява криогенно изстудяване до -253 °C, с цел да се трансформира газът в течност.

Основната концепция на водородната авиация е, че водородът се подава към горивни кафези, генериращи електричество, което зарежда батериите или непосредствено завърта моторите. Този метод не е лишен от дефекти: електрическите мотори, задоволително мощни за междинни по мярка самолети, са извънредно тежки, а тяхната енергийна компактност е прекомерно ниска.

Toshiba Energy Systems & Solutions, взаимно с Airbus UpNext, си е сложила за цел да реши този проблем, оповестява New Atlas. Те ще намерят метод да употребяват течен водород за изстудяване на свръхпроводниковия електродвигател, преди газът да постъпи във водородните кафези. Понижаването на температурата до криогенни стойности ще понижи електрическото противодействие на съставените елементи на електродвигателя, което значи, че той ще придобие свойството свръхпроводимост.

Свръхпроводимият електродвигател, упоменат в съглашението сред Airbus и Toshiba, е над три пъти по-лек от стандартния електродвигател и има успеваемост на задвижването от 97%. С други думи, той е доста по-ефективен от по-големите и по-тежки модели.
При неговото създаване ще се употребяват резултатите от тестванията на прототипа Cryoprop: свръхпроводникова електрическа задвижваща система, охлаждана с течен водород.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР