По целия свят, включително и в България, вече се разпространява

...
По целия свят, включително и в България, вече се разпространява
Коментари Харесай

Вижте кои са първите симптоми на новия щам ХЕС

По целия свят, в това число и в България, към този момент се популяризира нов вариант на ковид, наименуван XEC.

Ковид вариантът ХЕС се предава по-лесно от предходните разновидности, демонстрират първите проучвания. В същото време, вариантът наподобява на своите “роднини ” от групата на Омикрон – предизвиква загуба на подушване, тресчица, болки в гърлото, кашлица – и най-вероятно против него работят същите ваксини, оповестява уеб сайтът zdrave.to.

XEC е нов вариант на ковид, който е мощно трансмисивен (способността да се предава от един човек на друг). За първи път беше открит в Германия през юни 2024 година По-късно стана известно, че първите случаи на зараза са регистрирани още през май в Италия, само че тяхната база данни GISAID, която наблюдава разновидностите на ковид по света, не е била заредена в точния момент.

До края на септември вариантът беше регистриран в минимум 27 страни: бързо се популяризира в Европа, доближи също и Съединени американски щати, Австралия и България.

Чуждестранни специалисти допускат, че XEC може да се трансформира в преобладаващ вариант на ковид до зимата, когато ще е пикът на заболеваемостта от Ковид, предават от Новини.бг.

Вече има пет съществени варианта на ковид, публикувани по света, всички произлезли от omicron: ВА.2.86, JN.1, KP.2, KP.3 и XEC – „ потомък “ на подварианта Флирт.

По отношение на признаците и протичането на болестта, XEC не се разграничава от своя предходник, варианта FLiRT.

Загуба на подушване

Мускулна болежка

Назална конгестия

Диспнея

Възпалено гърло

Суха кашлица

Треска

Температура

Загуба на вкус

Главоболие

Обща отмалялост и болки в тялото

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР