Лобистки скандал на световно ниво гръмна след поредното изтичане на

...
Лобистки скандал на световно ниво гръмна след поредното изтичане на
Коментари Харесай

Досиетата Uber - лобистки скандал замеси имената на водещи политици в Европа, сред които и Еманюел Макрон

Лобистки скандал на международно равнище гръмна след следващото приключване на масив от документи. Те разкриват по какъв начин водещи политици са помагали скрито на американската компания Uber да разшири активността си и да избегне правораздаване. Сред най-ярките имена, забъркани в абсурда, са президентът на Франция Еманюел Макрон и на някогашният еврокомисар по телекомуникации - нидерландката Нели Крус.

124 000 записа, 83 000 имейла и 1000 файла, които обгръщат интервала 2013 - 2017 година, демонстрират недалновидни практики и искрено заобикаляне на закона.

" Казньов ще се увери, че такситата ще останат спокойни и идната седмица ще събере всички, с цел да приготви промяната и да внесат ремонти в закона. Каз одобри договорката. "

Един от хилядите документи - в тази ситуация смс, изтекли към международни медии и обработени от Международния консорциум на проверяващи публицисти. Той е от Еманюел Макрон, тогава министър на стопанската система, към един от създателите на Uber - Травис Каланик, а Бернар Казньов е някогашен министър председател на Франция. Изтеклият масив излага на показ съмнителните етични практики, посредством които " Юбер " уголемява бизнеса си. За петгодишния интервал, за който се отнасят документите, компанията се пробва да наложи таксиметровата си услуга, даже това да е в нарушаване на локалните закони и разпореждания. В доста страни такситата провеждат всеобщи митинги стига се до вълнения. Изтеклия масив демонстрира по какъв начин Uber е ухажвал министър председатели, президенти, олигарси, с цел да получи утвърждение и поддръжка, като за задачата са били отпускани по 90 милиона $ годишно. Реакцията не закъсня. Опозицията с остри рецензии към президента Макрон.

" Истина е, че е имало тясно съдействие сред президента - някогашен министър на стопанската система, и представители на Юбер. Очевидно - това e проблем ", сподели Ерик Кокерел, ръководител на парламентарната комисия по финанси.

От Елисейския замък не отхвърлиха връзката сред управниците на Юбер и Макрон, само че обявиха, че тя е била част от " дълбоката смяна в бранша на услугите ", като тя предполагала и " унищожаване на някои административни спънки ". Европейската комисия е изпратила писмо с искане за пояснения до някогашния еврокомисар по телекомуникациите и зам.-председател на Еврокомисията Нели Крус във връзка разкрития на европейски медии, че по времето, когато е била в Еврокомисията е лобирала за компанията " Юбер ", на която по-късно става консултант.

" Мисля, че не е редно, тъй като тя нарушава разпоредбите за еврокомисари, и тъй като лобира за избран бизнес когато преди малко е заела обществена служба в Комисията. Това е неприятно! Неофициално те я поискала позволение, не го е получила, само че все пак е траяла да лобира ", съобщи Роми Ван Дер Бург, публицист.

Сегашното управление на Uber съобщи, че „ предишното държание на компанията не подхожда с актуалните ѝ полезности " и през днешния ден това е „ друга компания ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР