Лиз Тръс, някогашна счетоводителка, която през последните 12 години е

...
Лиз Тръс, някогашна счетоводителка, която през последните 12 години е
Коментари Харесай

Защо Лиз Тръс ще пътува до Шотландия, за да стане министър-председателка на Обединеното кралство

Лиз Тръс, тогавашна счетоводителка, която през последните 12 години е национална представителка в Народното събрание, ще стане министър-председателка на Англия през днешния ден, когато кралица Елизабет Втора публично ще ѝ разпореди да сформира държавно управление , съобщи Асошиейтед прес.

Церемонията ще се състои в кралската резиденция в Шотландия след двумесечна оспорвана конкуренция за правоприемник на Борис Джонсън, който публично ще връчи оставката си на кралицата малко преди Тръс да дойде, с цел да поеме щафетата. 

Предаването на властта се урежда от правила и обичаи, построени през вековете, когато Обединеното кралство еволюира от безспорна монархия към съвременна парламентарна народна власт, където суверенът играе значима, само че значително церемониална роля като държавен глава.
Ето малко изложение на идните през днешния ден събития и по какъв начин Англия стигна дотук.

Как Лиз Тръс стана министър-председател?

Борис Джонсън разгласи желанието си да се отдръпна от поста министър-председател и водач на ръководещата Консервативна партия на 7 юли, откакто десетки министри от кабинета и по-нископоставени длъжностни лица подадоха оставки след месеци на кавги и възходящи опасения, че той към този момент не може да реализира изборни победи.

Тъй като държавното управление на Джонсън не загуби избор на доверие, консерваторите към момента имат болшинство в Камарата на общините и по тази причина не се постановиха общи избори за лъчение на нов министър-председател . Вместо това консерваторите избраха нов водач, който автоматизирано да стане министър-председател като водач на партията с болшинство в долната камара.

Тръс и някогашният финансов министър Риши Сунак се изправиха един против различен във вътрешната конкуренция за водач на Консервативната партия. Те организираха предизборни прояви в цялата страна, борейки се за поддръжката на 172 000 членове на партията. Вчера Тръс беше оповестена за победител в това съревнование, откакто получи 57 % от гласовете.

Защо е намесена кралицата?

В качеството си на държавен глава кралицата към момента публично назначава министър-председателя.
Когато една партия има болшинство в Камарата на общините, както е сега, водачът на тази групировка става министър-председател.

Кралицата обаче поддържа специфични връзки с министър председателите , като организира постоянни срещи с тях през целия интервал на мандата им. Макар че по конституция монархът е длъжен да съблюдава непоколебим неутралитет по всички политически въпроси, той има право да бъде осведомен и съветван по отношение на политиката на държавното управление.

Защо Тръс не стана министър-председател незабавно?

На първо място, тъй като Джонсън механически към момента е министър-председател. Въпреки че той разгласи желанието си да се отдръпна на 7 юли, министър-председателите нормално не подават публично оставка, до момента в който не стане ясно кой ще бъде техният правоприемник. 

Сега, откакто Тръс е определена за водач на Консервативната партия, Джонсън би трябвало да подаде оставка през днешния ден.

Защо всички са в Шотландия за церемонията?

Обикновено новият министър-председател изминава късото разстояние от постройката на Народното събрание до Бъкингамския замък, с цел да се срещне с кралицата. Но тази година 96-годишната Елизабет Втора е в Балморал, нейната резиденция в графство Абърдийн, Шотландия, за годишната си почивка.

В последно време Елизабет върви мъчно и решенията за нейния график се вземат ден за ден според от това защо се усеща подготвена. Така че вместо да рискуват тя да не успее да отиде през днешния ден в Лондон, планиращите графика ѝ помолиха новия водач да пристигна при нея.

Какво в действителност ще се случи през днешния ден?

Джонсън ще излезе пред формалната резиденция на министър-председателя на Даунинг стрийт, с цел да произнесе прощална тирада, преди да отлети за Шотландия. По-късно е планувано той да се срещне с кралицата, с цел да връчи публично оставката си.

Тръс, която се чака да измине 800-километровото разстояние с обособен аероплан, би трябвало да дойде в Балморал по обед за 30-минутна визита при кралицата, на която публично ще ѝ бъде предоставено да сформира ново държавно управление. След това Тръс ще се върне в Лондон, където се чака да направи послание към нацията към 16 ч. локално време.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР