Ливърпул ще запази минута мълчание в 15:06 часа днес, за

...
Ливърпул ще запази минута мълчание в 15:06 часа днес, за
Коментари Харесай

Навършват се 30 години от трагедията на „Хилзбъро“

Ливърпул ще резервира минута безмълвие в 15:06 часа през днешния ден, с цел да означи 30 години от нещастието на „ Хилзбъро “, когато 96 мъже, дами и деца откриха гибелта си по време на полуфинала за ФА Къп сред мърсисайдци и Нотингам.
Годишнината идва 12 дни, откакто журито в Престънския висш съд не съумя да се произнесе по обвиняването в непредумишлено ликвидиране против Дейвид Дъкънфийлд.
Съдът разгласи, че ще има наново дело против него на 24 юни. Присъда получи Греъм Макрел – отговарящият за сигурността на стадиона. Той е отворил едвам седем въртящи се порти за 10 100 последователи с билети, които да седят прави на Leppings Lane terrace на „ Хилзбъро “. Самият Макрел ще бъде наказан на 13 май. Очаква се на часа безмълвие в 15:06 часа, фериботите да спрат своето придвижване в тунелите на река Мърси, а камбаните да ударят 96 пъти в памет на починалите.

Най-младият почитател, който умря тогава, бе 10-годишният Джон-Пол Гилхули. Братовчед на Джон-Пол е Стивън Джерард – една от клубните митове на Ливърпул, който бе и капитан на „ алените “ и националния тим на Англия. Най-възрастният последовател, който откри гибелта си, бе 67-годишният Джерард Барън. Той имаше седем деца и бе избран като „ християнин, спортсмен, съзнателен служащ, фамилен човек и жител “ от своя наследник Джерард-младши, който отиде с него на мача тогава. „ Никога не сме си представяли, че може да ни се случи нещо сходно – изключително на такива футболни срещи. Никой от нас не си представяше пъкъла, който ни сполетя “, спомня си с болежка синът на Барън.
От 96-мата, които починаха, 37 бяха младежи, множеството от които още възпитаници и отиващи за първи път на мач на Ливърпул. Седем от жертвите бяха дами и деца, в това число и една майка – Ингер Шах, чиито деца Беки и Даниел били младежи по това време. 25 от умрелите били татковци – общо 58 души изгубили собствен родител в нещастието. Маргарет Аспинал, президентът на групата за поддръжка на фамилиите, потърпевши на „ Хилзбъро “, чийто наследник Джеймс, 18, бе един от починалите, показа, че 30-годишнината от нещастието ще бъде помрачена от настоящите правосъдни процеси. „ Загубихме най-близките си на стадиона и към този момент 30 години живеем в предишното. Тази покруса срина нашите фамилии. Родиха се деца оттогава, даже внуци, и всичко, което те знаят, е „ Хилзбъро “, приключи тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР