Ливан наема американската компания за управленско консултиране McKinsey & Co.,

...
Ливан наема американската компания за управленско консултиране McKinsey & Co.,
Коментари Харесай

Как най-задлъжнялата арабска държава възкресява икономиката си

Ливан наема американската компания за управническо консултиране McKinsey & Co., която да помогне за преструктурирането на стопанската система на страната, която е прекомерно подвластна от паричните преводи и банкирането и се бори с висока безработица.

6-месечното съглашение с консултантската компания ще бъде подписано до края на седмицата, а през идната тя ще стартира работа с разнообразни министерства и стопански органи, с цел да формулира нова икономическа визия за най-задлъжнялата страна в арабския свят, заяви ливанският министър на стопанската система и търговията Раед Хури.

" Правителството от дълго време отсъства в основаването на политики и процедури за това. Първото, което желаеме да създадем, е да идентифицираме нашата икономическа еднаквост и да преминем към по-специфични неща ", съобщи Хури, който е умел и известен ливански банкер.

Ливанците, които живеят в чужбина, са минимум 3 пъти повече от тези, живеещи в Ливан, а стопанската система на страната се поддържа от паричните преводи, които не престават да текат, изключително от ливански служащи в Персийския залив и африканските страни.

Банките употребяват парите, с цел да купуват държавен дълг, който се равнява на 150% от икономическата продукция. Това е едно от най-високите съотношения в света, дружно с тези на Япония и Гърция.

 Ливан готви първи държавен бюджет от 12 години насам
Държавата с максимален дълг на глава от популацията готви бюджет за първи път от 12 години

Но може да не го утвърди

Рекордни запаси

Благодарение на рекордните 43 милиарда $ запаси в непозната валута, ливанската парична единица съумя да оцелее през политическите стихии, които в разнообразни моменти оставяха страната без президент или министър председател, и да поеме пристигналите 1.5 млн. сирийски бежанци, които съществено натовариха ресурсите й.

Но този модел " става прекомерно опасен " и към този момент не е резистентен. Ако не се направи нищо, съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт ще доближи 170% през идващите няколко години. Според министъра Ливан би трябвало да се стреми да подражава на стопанската система на Сингапур, друга дребна страна с доста етнически групи.

Управлението на Ливан страда от наследството на гражданската война от 1975-1990 година и страната нямаше бюджет в продължение на 12 години, до момента в който Народното събрание не одобри този през 2017 година Дискусиите по новия бюджет обаче не регистрират въздействието, което решенията, като налагането на налози, ще имат върху разнообразни браншове на стопанската система.

" Правим бюджета за 2018 година, смятате ли, че зад него има 3-годишен, 5-годишен, 10-годишен проект? Няма. Това не е безпорядък, това е просвета ", уточни Хури.

 Ливан одобри първия си бюджет от 2005 година насам
Ливан одобри първия си бюджет от 2005 година насам

Ще завърши ли политическото опълчване?

Рисковано

Подобни стратегически проекти кардинално не могат да навредят, само че в тази ситуация с Ливан това е малко по-трудно. McKinsey ще би трябвало да проучва и да дефинира количествено разнообразни области, в това число услуги, финансови потоци и паралелни стопански системи като тази, следена от подкрепяната от Иран формация " Хизбула ", които мъчно могат да бъдат избрани количествено.

" Има доста сиви области, които мъчно могат да бъдат сложени в подтекста на някакъв стратегически проект ", показва Дейвид Бътър, помощник в Chatham House в Лондон.

Безработицата в страната е 24%, а младежката безработица нараства до над 35% през 2014 година - последната година, за която управляващите имат данни. Търговският недостиг на Ливан е 11.77 милиарда $ през септември 2017 година, при експорт от 2.12 милиарда $ и импорт от 13.89 милиарда $.

Тези числа демонстрират, че близкоизточната страна няма различен избор, с изключение на да преструктурира стопанската система си. " Това към този момент не е разкош ", счита Хури.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР