Ливан е готов да изпълни напълно Резолюция 1701 на Съвета

...
Ливан е готов да изпълни напълно Резолюция 1701 на Съвета
Коментари Харесай

Ливан е готов да изпълни Резолюция 1701 на ООН и прекрати конфликта с Израел

Ливан е подготвен да извърши изцяло Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която има за цел да отстрани въоръженото наличие на " Хизбула " южно от река Литани и да приключи военните дейности с Израел. Това съобщи краткотрайно изпълняващият длъжността министър председател на Ливан Наджиб Микати, предава Ройтерс.

Той уточни, че Ливан ще изпрати армията си в региона южно от река Литани незабавно откакто се откри помирение, и ще координира дейностите си с миротворческите сили на Организация на обединените нации (UNIFIL).

Микати съобщи, че дружно с ръководителя на Народното събрание Набих Бери са съгласували, че изборът на нов президент ще се организира едвам след определяне на трайно помирение. Страната не е имала президент близо две години, което в допълнение усложнява политическата обстановка в Ливан.

Израелски сили не престават интензивните си удари против " Хизбула " през последните две седмици, при които бяха отстранени редица водачи на организацията. Ливанското здравно министерство заяви, че над 1000 ливанци са починали, а 6000 са ранени за този интервал. Правителството добави, че към един милион души са били принудени да изоставен домовете си.

Резолюция 1701 беше призната след края на едномесечната война сред Хизбула и Израел през 2006 година и приканва за цялостно евакуиране на израелските войски от южен Ливан и за разполагане на ливанската войска и миротворците на Организация на обединените нации в региона южно от река Литани.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР