Литва трябва да повиши разходите за отбрана до 3% от ...

Литва трябва да повиши разходите за отбрана до 3% от

Литва увеличава разходите си за отбрана

Литва би трябвало да увеличи разноските за защита до 3% от Брутният вътрешен продукт, с цел да може да одобри доста по-голям брой войски на НАТО, сподели нейният президент Гитанас Науседа преди срещата на върха на НАТО, която би трябвало да разиска способи за опълчване на възходящите закани за сигурността, подбудени от съветската инвазия в Украйна, предава Ройтерс.

Съюзниците в НАТО остават разграничени във връзка с разполагането на войски и спомагателното въоръжение и за това къде би трябвало да бъдат основани, като източните страни, които се намират по-близо до Русия, упорстват за по-големи непрекъснати подкрепления на тяхна земя, макар че някои не разполагат с нужната инфраструктура, с цел да ги настанят, съобщи news.bg.

Сега Германия командва поделение на НАТО от към 1700 бойци в Литва, което беше подсилено директно след февруарската инвазия на Русия.

Преди срещата на върха на НАТО идната седмица в Мадрид, Берлин се съгласи да отдели боеспособна бригада с към 3000 бойци, които могат да бъдат разгърнати бързо за отбрана на Литва, в случай че е належащо.

С времето тя може да бъде ситуирана в балтийската република, в която живеят към 2,8 милиона души, обявиха на 7 юни литовският президент Гитанас Науседа и немският канцлер Олаф Шолц.

Науседа сподели пред Ройтерс в изявление тази седмица, че се надява Литва да бъде в положение да одобри бригадата до 2027 година, само че за задачата би трябвало да бъдат отделени стотици милиони за създаване на военни уреди за нейното настаняване.

" По отношение на инфраструктурата не сме подготвени да разположим единица с размер на бригада в Литва, тъй като тук няма инфраструктура за нейното настаняване. Надявам се, че до 2027 година ще бъдем подготвени ", сподели той в сряда.

" За тази цел са нужни стотици милиони евро за тази цел. И това също е сериозна сума, която ми разрешава да приказвам за нуждата от реализиране на 3% от разноските за защита през идващите години. "

Литва е заделила 1,5 милиарда евро - 2,52% от брутния вътрешен артикул на страната за защита през идната година.

От 18 юни литовските управляващи стопираха преноса на глобени артикули за Калининград, както се изисква от четвъртия пакет наказания на Европейския съюз.

Един от най-близките съдружници на съветския президент Владимир Путин предизвести Литва, че Русия ще отговори на неразрешения пренос на глобени от Европейски Съюз артикули до аклава Калининград по подобен метод, че жителите на балтийската страна да ги заболи

Литва съобщи, че не чака инвазия в отговор на рестриктивните мерки за преноса към Калининград, само че е евентуално Русия да я изключи от районната електропреносна мрежа.

Друга балтийска република Естония чака срещата на върха на НАТО да дефинира спомагателни единици за нейната защита, само че те няма да се базират на нейна територия, сподели министър председателят Кая Калас пред Ройтерс.

" Имаме малко жилища (за войски), само че, несъмнено, би трябвало да влагаме повече. И по тази причина, като се има поради нашия размер, мисля, че решението е, че някои войски ще бъдат ситуирани другаде. "

Източник: fakti.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg