Литва планира да изгради необходимата инфраструктура, за да приеме още

...
Литва планира да изгради необходимата инфраструктура, за да приеме още
Коментари Харесай

Литва планира да приеме още войски на НАТО до 2025 г.

Литва възнамерява да построи нужната инфраструктура, с цел да одобри още в средата на 2025 година ръководената от Германия бригада на НАТО, съобщи ДПА. Това удостовери през вчерашния ден ръководителят на парламентарната комисия по национална сигурност и защита, Лауринас Касчунас, съобщи Българска телеграфна агенция.

Досега като плануваната дата за разполагане на още войски на НАТО в страната се загатваше 2027 година

Заради войната в Украйна на срещата си на върха предишния месец НАТО реши да укрепи източния си фланг. Съгласно това решение актуалните многонационални бойни групи на НАТО би трябвало да бъдат разширени до бригади. Германия ще управлява в Литва бойна бригада, наброяваща сред 3000 и 5000 бойци. Според първичните проекти единствено част от състава ѝ ще бъде ситуиран на място, останалите бойци ще бъдат в подготвеност в страните, които обезпечават военнослужещи за бригадата.

Разполагането на бойна бригада в Литва изисква построяването на хранилища за оръжия и съоръжение, както и на инфраструктура за настаняване на войските, съобщи министърът на националната защита Арвидас Анушаускас. Министерството е готово с проектите за това и в този момент търси благоприятни условия за финансиране, написа той във " Facebook ".

От 2017 година батальон на НАТО с бройка от към 1600 души е ситуиран в Литва, която граничи с съветския ексклав Калининград и с Беларус - най-големия съдружник на Русия. Батальонът е под командването на немската войска, която има в Литва най-вече бойци - над 1000. Батальонът е част от литовската пехотна бригада 'Железен вълк ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР