Литва обяви ЧВК Вагнер за терористична организация, предаде телеграм-каналът ASTRA.Сеймът

...
Литва обяви ЧВК Вагнер за терористична организация, предаде телеграм-каналът ASTRA.Сеймът
Коментари Харесай

Литва обяви ЧВК Вагнер за терористична организация

Литва разгласи ЧВК " Вагнер " за терористична организация, съобщи телеграм-каналът ASTRA.

" Сеймът на Литва единомислещо празни частната съветска военна компания " Вагнер " за терористична организация ", се споделя в публично известие. 

В постановлението се добавя, че вагнеровците и наемници съставляват опасност за държавната и социална сигурност. Документът приканва и други страни да последват образеца на Литва.

ЧВК " Вагнер " е съветско неправителствена военна организация с неразбираем юридически статут, основано от Евгений Пригожин, прочут като " готвачът " на Путин. 

От 2014 година групата работи на територията на Украйна, а след това и в Сирия. ЧВК " Вагнер " разполага с тежка техника, артилерия и даже военна авиация. 

Организация на обединените нации и Франция упрекват наемниците на " Вагнер " в изнасилвания и грабежи в Централната африканска република. Европейски Съюз и редица други страни считат, че " Вагнер " е виновна за дестабилизирането на обстановката в Украйна, Сирия и Либия и е виновна за груби нарушавания на човешките права. 

Групата работи координирано със силовите структури на Руската федерация, само че се намира в сянка и е мъчно да бъде подведена под отговорност. 

От 2022 година " Вагнер " взе участие в нахлуването на Русия в Украйна. По данни на Белия дом към средата на февруари ЧВК " Вагнер " е изгубила към 30 хиляди души (ранени и убити) във войната в Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР