Литва иска от своите съседи Латвия и Естония да ускорят

...
Литва иска от своите съседи Латвия и Естония да ускорят
Коментари Харесай

Прибалтика се огражда от вражеското електричество

Литва желае от своите съседи Латвия и Естония да ускорят взаимното им евакуиране от енергийния пръстен БРЕЛЛ (Беларус, Русия, Естония, Латвия, Литва). Във Вилнюс тази тематика се преглежда като " въпрос на авторитет " - съгласно тях, колкото по-бързо Република Литва се отърве от енергийните връзки с " нападателните страни ", толкоз по-добре.

Но в случай че, от една страна, Литва е подготвена да прекъсне енергийните си връзки с Русия предварително, въпреки това, Латвия и Естония нямат време да завършат синхронизирането на мрежите си с енергийните мрежи на останалата част от Европейския съюз, което е планувано за 2025 година Литовците обаче упорстват латвийците и естонците да ускорят и завършат този развой още през 2024 година

Преди много години руските енергетици сплотиха Беларус, Русия, Естония, Латвия и Литва в обединен електрически пръстен, който допуска синхронна работа на енергийните системи на петте републики. Пръстенът БРЕЛЛ свързва електропроводите на всичките пет страни. За него бяха открити общи правила за образуване на взаимна работа, продан на електрическа енергия и взаимно подкрепяне с запаси при спешни обстановки.

Опозиционният латвийски публицист, инженер по обучение Юрий Алексеев изяснява: „ По време на руската ера в Литва имаше Игналинската атомна електроцентрала, три мощни водноелектрически централи на река Даугава в Латвия, няколко станции за нефтени шисти в Естония, плюс тридесетина газостанции. Всичко беше обединено в мрежа и даже обвързвано с Беларус и Русия. Работеше ужасно и дейно. Когато атомната електроцентрала спря за няколко седмици, с цел да презареди нуклеарно гориво, в района имаше задоволително електричество даже и без нея. И в случай че не беше задоволително, добавяха от атомните електроцентрали в Ленинград и Смоленск.

През 2018 година обаче Латвия, Литва и Естония, чиито връзки с Русия и Беларус по това време към този момент бяха доста неприятни, се съгласиха да се отдръпват от БРЕЛЛ и да се синхронизират с електропреносните мрежи на останалата част от Европейски Съюз.

Това е чисто политическо решение, чиято същина балтите изясняват с желанието си за „ енергийна самостоятелност “. Планът, признат от трите страни за евакуиране от БРЕЛЛ, предвиждаше края на този развой през 2025 година, само че литовците непрестанно се пробват да го ускорят. Факт е, че Литва разгласи война на плана за беларуската атомна електроцентрала, издигната в Астраўец благодарение на Росатом. Вилнюс назова БелАЕЦ „ рискова “ и даже одобри народен закон, забраняващ закупуването на електрическа енергия от тази станция.

Но по какъв начин надеждно да се огради " вражеската " електрическа енергия, в случай че Литва е обединена с Беларус в един електрически пръстен? Във Вилнюс започнаха да поумняват, „ натискайки “ Латвия и Естония взаимно да изискват от съветските продавачи на сила да показват специфични документи, показващи, че предлаганата от тях електрическа енергия не е създадена в БелАЕЦ. Но вследствие на това самите литовци откриха тази система за извънредно ненадеждна, тъй като по какъв начин да ревизирате надеждността на такива документи?

Миналата година тези три страни взеха решение да се откажат от електрическата енергия, създадена в Русия, в това число електрическата енергия, употребена за балансиране на енергийните системи на тези страни. Представители на литовския оператор Litgrid споделиха, че в този момент те и сътрудниците им от Латвия и Естония с общи старания ще поддържат салдото в системата сами, като употребяват единствено аварийни мощности - лични, на Швеция и Полша.

Преди това износът на електрическа енергия в района и балансирането на потоците с съветска електрическа енергия се осигуряваха посредством разплащания с съветската Inter RAO. Но от 22 май 2022 година тази компания изцяло спря да изнася електрическа енергия за балтийските страни и Европейски Съюз. Това стана, откакто тя получи уведомление от европейската енергийна борса Nord Pool за преустановяване на търговията със структурите на съветската компания " заради риск от неспособност да заплати съветската електрическа енергия " заради глобите. В средата на май предходната година търговията с сила с Финландия беше спряна по същата причина.

Днес балтийските страни са свързани с Русия единствено посредством механически енергийни потоци през гранични електропроводи. Предполага се, че Естония и Латвия най-сетне ще смъкват тези „ окови от предишното “ и ще се причислят към мрежата на Европейски Съюз до края на 2025 година

Планира се синхронизирането на балтийските страни с електрическата мрежа на Европейски Съюз да се реализира посредством към този момент работещия джъмпер LitPol Link и новия морски кабел сред Литва и Полша, както и посредством синхронни компенсатори, които сега се основават. Ще може да се приказва за отдръпване на балтийските страни от БРЕЛЛ единствено след цялостно изключване от съветските електропроводи и прекосяване на нужните правни процедури с публични уведомления.

Побързайте, „ сестри “!

На 22 април Литва организира тестово изключване от съветската електрическа система. По време на тестването всички връзки сред Литва и съветската страна бяха изцяло прекратени. По време на тестванията Калининградска област краткотрайно загуби достъп до съветското електричество, преминаващо през Литва. Така и енергийната система на този район също мина сполучлив тест - да работи в изолиран режим.

Според литовския президент Гитанас Науседа Русия „ употребява енергийните запаси като инструмент за политическа операция “. Науседа акцентира: „ Нашият стратегически приоритет е да реализираме цялостна енергийна самостоятелност от Русия допустимо най-бързо. Бихме желали да се изключим от съветските мрежи дружно с Латвия и Естония още при започване на 2024 година

Науседа също прикани латвийския си сътрудник Едгарс Ринкевичс да форсира синхронизирането на електрическите мрежи на Латвия с Европейски Съюз. „ Пълното изключване от електропреносните мрежи на Русия и Беларус е наша обща значима задача, която би трябвало да осъществим допустимо най-скоро. Но позицията на Латвия е да отсрочи излизането с една година и да го направи при започване на 2025 година “, оплаква се президентът на Литва.

На 15 юни Сеймът на Литва с безусловно болшинство утвърди ремонти в закона за свързване на електроенергийната система на страната към мрежите на Европейски Съюз. Според Министерството на енергетиката на страната „ изследване, извършено от клона на Полския енергиен институт в Гданск, сподели, че в подготовката за ускорена синхронизация на балтийските електрически мрежи с европейските мрежи, системата може да работи безвредно още през 2024 година “.

В същото време републиката - на думи - изрази готовността си да предприеме тази стъпка без Латвия и Естония, които споделят, че няма да бъдат подготвени до 2025 година Министърът на енергетиката на Литва Дайнюс Крейвис сподели, че страната му е подготвена да се синхронизира с електрическата мрежа на Европейски Съюз през 2024 година и ще направи всичко допустимо да реализира това от Латвия и Естония.

Техническите специалисти удостоверяват, че трите страни в действителност могат да излязат от БРЕЛЛ единствено дружно. На 17 юли шефът на литовския систематичен оператор Litgrid Рокас Масиулис се оплака в ефира на държавния ефирен канал LRT, че Литва няма да може да направи това предварително. „ Ние подвластен от сътрудниците. Ако тяхната позиция по отношение на времето за синхронизация не се промени, планът няма да върви съгласно нашия, а съгласно техния график ”, изясни Масюлис.

На Русия не й се заплаща

Трудната обстановка, в която се намира енергетиката на Латвия и Естония, може да бъде илюстрирана по-специално с естонския образец. Според специалисти в този момент енергийната система на страната е толкоз нежна и уязвима, че всяка огромна изключителна обстановка може да я заплаши.

Естония и Латвия са свързани с три електропровода. „ От тези три линии L301 (Тарту-Валмиера) не работи от една година “, разгласи Ело Елермаа, чиновник на естонския мрежов оператор Elering, на 1 декември предходната година. Тя изясни, че линията би трябвало да бъде изключена като част от подготовката за обособяване на Естония от БРЕЛЛ. За да поддържа инерцията в електроенергийната система, Elering се ангажира да построи три синхронни компенсатора. Първият от тях беше подготвен през първото тримесечие на 2023 година, а другите два ще влязат в употреба през 2024 година

Реконструкцията на L301 продължи до пролетта на 2023 година След това стартира работата по линията L353, което значи, че единствено две връзки с Латвия още веднъж бяха оставени да работят по едно и също време. В тази връзка до края на 2025 година потенциалът за транспорт на електрическа енергия сред Естония и Латвия остава доста понижен: една от трите директни връзки ще бъде дефинитивно изключена.

През юли основният изпълнителен шеф на естонския оператор на електроенергийната мрежа Elering Кале Килк в изявление за Postimees означи, че при положение на предварително отдръпване на Естония от енергийната система БРЕЛЛ, страната ще понесе спомагателни разноски, тъй че е по-добре тази стъпка да се предприеме в края на 2025 година

„ Русия ни дава услуга за гарантиране на стабилността на системата, само че ние не плащаме за това. Ако напуснем съветската енергийна система, ще имаме спомагателни разноски ”, сподели Килк. Той разясни, че когато изоставен БРЕЛЛ, „ някой би трябвало да може бързо да размени услугата за контролиране, нашите електроцентрали би трябвало да основат потенциал да обезпечат това. По неговите думи, излизането от съветската енергийна система " не е политически въпрос " за Естония и Латвия, до момента в който за Литва изгодата от ускорената синхронизация с континентална Европа е " не техническа, а нагледна ".

Сходни кавги пораждат и към тематиката за напускането на БРЕЛЛ. Например литовският оператор на електроенергийната мрежа Litgrid закупи китайско съоръжение за синхронизация с електроенергийната система на останалата част от Европа. Такова съоръжение можеше да бъде закупено и в Европейски Съюз, само че литовските енергетици избраха китайците, макар че връзките сред Вилнюс и Пекин в този момент са съвсем толкоз неприятни, колкото и с Москва.

Фактът за закупуване на оборудването беше доказан от изпълнителния шеф на Litgrid Рокас Масиулис. „ Да, това съоръжение е закупено. Но значимото е, че попадна в листата по искане на нашите контрагенти от Германия – по особено Siemens. Така че това не е китайски производител, а европейски, с произвеждане в Китай “, оправдава се Масиулис.

По неговите думи, закупуването в Европейски Съюз щеше да коства повече и да се разтегне във времето. Но тези извинения, както се очакваше, не бяха оценени в Сейма на Литва, където вълна от „ ненавист “ удари по Litgrid. Ръководителят на парламентарната комисия по национална сигурност и защита Лауринас Кашунас остро предизвести, че сходни контракти би трябвало да се заобикалят.

Експертите в енергетиката считат, че макар че Русия ще претърпи избрани финансови загуби, изключването от БРЕЛЛ ще се отрази отрицателно на първо място на самите балтийски страни.

„ Изключването на съветската електрическа енергия от Nord Pool ще докара до по-високи цени. В резултат на това потребителите в прибалтийските страни ще заплащат 250 милиона $ годишно повече за електрическа енергия единствено посредством потреблението на по-скъпо произвеждане и към 150 милиона $ повече за спомагателните излъчвания на CO2 “, сподели предходната година Кирил Степанченко, анализатор във Vygon Consulting.

Но когато става въпрос за опцията да се каже още едно „ довиждане “ на Русия, въпросът за джобовете на техните данъкоплатци губи новост за управлението на балтийските страни.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР