Лицензирането на американското ядрено гориво на Westinghouse за 5-и блок

...
Лицензирането на американското ядрено гориво на Westinghouse за 5-и блок
Коментари Харесай

АЯР очаква да лицензира американското гориво за АЕЦ „Козлодуй“ навреме

Лицензирането на американското нуклеарно гориво на Westinghouse за 5-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ върви по проект и ще бъде финализирано скоро от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР). Това стана ясно на годишната конференция на регулатора в четвъртък, на която бяха показани резултатите досега.
За лицензията няма период
Процесът по лицензиране на новия вид нуклеарно гориво стартира още предишното лято, само че от АЯР оповестиха, че отчитайки сложността му, са почнали подготовка няколко месеца преди този момент, което пък е разрешило да се оправят по-бързо.

Процесът беше добре проведен, без значение от това че времето, с което разполагахме, не е това, което бихме желали “, сподели ръководителят на Агенцията Цанко Бачийски.

В момента АЯР е завършил прегледа на показаните документи и следва да бъде публикуван план на позволение за работата на новия тип гориво, само че от АЯР не си слагат съответен период за издаването.

„ Ще има позволение тогава, когато е неoбходимо “, безапелационен беше той и добави, че все още няма трудности за издаване на позволение.

Нека не приказваме за периоди. Мога да кажа единствено, че няма да заплаши работата на 5-ти блок ", добави той. 

В разрешението от Агенцията ще бъдат посочени изискванията, при които това гориво може да бъде експлоатирано, а определянето на изискванията е значима и основна част от процеса.

Следващото презареждане на централата през май е планувано към този момент да е с новото гориво. Тогава ще стартира акция по зареждане на първите 42 касети американско гориво, което гладко ще се смесва с съветското. Двата типа гориво ще работят взаимно 4 години и в четири акции ще се премине към работа на централата с напълно американско нуклеарно гориво. 

Основна оценка ще бъде правена на държанието на двете горива. Процесът по наблюдаване продължава и след зареждането на касетите.

В началото на годината АЯР издаде позволение за запазване на горивото на Westinghouse. За да пристигна в България то, Агенцията би трябвало да издаде позволение за превоз, което АЕЦ-а към този момент е декларирал.
Новите мощности 
Въпреки че площадката за 7-ми блок е утвърдена от АЯР, на всеки 10 години би трябвало да се прави преоценка. Такава следва да се случи идната година, което съответствува с избора на площадка за 8-ми блок – и двете могат да се случат едновременно. Добавянето на 8-и блок обаче изисква показване на избрани документи, които потвърждават, че това е допустимо, обясниха от Агенцията.

От АЯР считат, че е добър вид да се изиска това изменение за одобрение на площадката за 7-ми блок, като се прибавят всички документи за 8-ми.

Нещата са ясни и добре написани и в закона, и в наредбата – там има такива благоприятни условия, има и други ", изясни Бачийски.

Следващата стъпка е " АЕЦ Козлодуй – Нови мощности " да подаде искане за издаване на позволение за планиране. 

Според регулатора поставеният график от Народното събрание за периодите е осъществим от страна на АЯЕ и има оставени времеви " буфери ". 
Проблемът е неналичието на фрагменти
Едно от най-големите терзания на регулатора е неналичието на фрагменти – както за новата централа, по този начин и за регулатора, който работи с понижен кадрови потенциал.

Експлоатацията на този блок не я виждам при настоящето положение на човешките запаси. Няма хора, няма с кой да експлоатираме ".

Бачийски изясни, че лицензирането на един нов план изисква доста запаси. АЯР има потенциала, благодарение на външни консултанти да прегледа и издаде заповед за утвърждение на техническия план, в случай че всичко е наред с документите. За идващите стадии обаче – строителство и въвеждане в употреба – хора няма. 

В момента АЯР прави разбор на хората и техните пълномощия, които ще са са нужни след две – три години, когато стартира строителството на новите мощности.

АЯР упорства за кадрово и финансово подсилване на регулатора. За Бачийски е значимо в Агенцията да бъдат основани условия, с които да се притеглят младежи, само че заплатите не го разрешават.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР