Лицемер си ти, лицемер си и то голям!Този остър коментар

...
Лицемер си ти, лицемер си и то голям!Този остър коментар
Коментари Харесай

Стоян Мирчев: Щеше ли да бъде преизбран Радев, ако преди година се бе поклонил на жертвите на комунизма

" Лицемер си ти, двуличник си и то огромен! "

Този изострен коментар написа във Facebook някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Стоян Мирчев във връзка почитта, която отдаде президентът Румен Радев пред паметника на жертвите на комунизма.

Интервю на Красина КРЪСТЕВА, Епицентър

- Защо е толкоз изострен към президента Радев вашият пост във Facebook, господин Мирчев? Не би трябвало ли да има помиряване?

- Имам един персонален претекст и един кардинален претекст за това.

Личният претекст. Повечето хора познават известния ми дядо проф. Стоян Михайлов, само че аз имам и още един дядо. На 17 години той бива гонен от тогавашната власт, приказваме за времето преди 1944 година Хванати са с негов другар и заведени в Районното, той съумява да избяга, само че неговият другар е пребит до гибел. Става дума за деца, които нямат 18 години. След това - и затова, и поради убежденията си, той става партизанин и се бори против фашистите в България. Има издадена смъртна присъда, изгубва доста от своите другари. Аз съм осведомен с тази част от историята на България. Всички знаем за ястребинчетата, по какъв начин са били убивани, по какъв начин се е взимала премия от по 50 000 лв. за отрязана глава на партизанин.

Не би трябвало да забравяме и Гарнизонното стрелбище в София, където е унищожена част от цвета на нацията. Тук приказваме за ген. Заимов, за Вапцаров, за Антон Попов. Това е фашистката чистка, която е била в България. И от 30 години насам избрани кръгове у нас се пробват да трансформират историческата памет на нацията и да кажат, че не е имало фашизъм в България. А фашизъм в България е имало. Това е персоналната причина, която ме подтикна да отвръщам на сведената глава на президента Радев.

А когато приказваме по-общо за виновността, в действителност би трябвало да има едно примирение, едно обединяване, тъй като евентуално са потърпевши и доста хора след 1944 година, които не са имали виновност. Разбира се, част от тези убийци, за които говорихме доскоро, и те са понесли своите вини. Но когато искаш да обединяваш нацията, не е ли редно да отидеш на паметниците на първите жертви? Да отидеш на Паметника на ястребинчетата, да поднесеш цветя, след това да отидеш на Гарнизонното стрелбище и след това да отидеш на другия монумент пред НДК, където бе през вчерашния ден (на 1 февруари - б.р.) президентът. И тогава ше имаш лице да кажеш - ето, аз желая да помиря нашата нация. Той не направи тези ходове.

- Може би президентът ще отиде на тези монументи, които изброявате, просто датата 1 февруари е по-рано?

- Първо трябваше да отиде там, тъй като събитията, които са се случили преди 1944 година, са довели до събитията след 1944 година и така наречен Народен съд. Просто би трябвало да спазваш чисто времевите събития, с цел да няма афектирани, както се случи в този момент.

И друго значимо нещо би трябвало да изтъкнем, тъй като през последните 30 години в България се твърди, че за Народния съд са отговорни комунистите. Г-н Радев се води натовски военачалник и желая да напомня - до 1947 година в България работи Съюзническа контролна комисия. Тя е формирана от членове на всички държави-победителки във Втората международна война. Условието за основаване на Народния съд е сложено на България точно като страна, изгубила от Съюзническите сили - като страна, победена във Втората международна война. Тези национални съдилища ги има в цяла Европа. Самият Чърчил е желал доста по-тежки санкции за всички, свързани с фашисткия режим, в това число и в България. Тук приказваме за една престъпност, която е оповестена за такава от Съюзническите сили, сред които са и Съединени американски щати, и Англия. Трябва да се гледат тези обстоятелства, когато вървиш да се поклоняваш на един или различен монумент.

- Твърдите, че Радев е двуличник. Защо?

- Защото той сподели преди време, че в никакъв случай няма да съобщи левите хора. Левите гласоподаватели в своята същина над 90% са антифашисти. Затова неговото деяние на 1 февруари тъкмо за левите хора, изключително за членовете на Българска социалистическа партия, е един тежък прочувствен удар върху това, което им беше казано - че те няма да бъдат предадени. Аз персонално се почувствах предаден като един ляв човек, член на Българска социалистическа партия, който в никакъв случай не си е разрешавал остри думи против президента, макар многото събития от последните години, които са давали мотив за такова нещо.

- Радев беше подложен на критика 5 години, че отсъства от този монумент на 1 февруари, не смятате ли, че просто направи стъпка към помиряване?

- Не помня предходната година да е отишъл на другите два паметника, които са знак на жертвите на фашизма в България. Искам още едно нещо да кажа в поддръжка на думите си за лицемерието.

Според вас той щеше ли да бъде избран отново или най-малко с такава огромна разлика, в случай че на предишния 1 февруари беше направил това нещо? Дали всичките тези леви хора, които имаха вяра в него, щяха да отидат да гласоподават на 14 и на 21 ноември? Защо Радев не се поклони на този монумент предходната година?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР