Литовците, латвийците и естонците в огромното си мнозинство подкрепят ЕС,

...
Литовците, латвийците и естонците в огромното си мнозинство подкрепят ЕС,
Коментари Харесай

От ползи към мрънкане: Евроскептицизмът в балтийските държави

Литовците, латвийците и естонците в голямото си болшинство поддържат Европейски Съюз, който е съдействал за настъпването на епоха на независимост и разцвет. Но какво кара някои да се опълчват на него?

Подкрепата за Европейски Съюз в балтийските страни е висока.

Според последното изследване на Евробарометър в Литва 79 % от популацията считат участието в Европейски Съюз за " положително нещо ", 18 % споделят, че то не е нито " положително, нито неприятно ", а единствено 2 % считат, че е " неприятно ". Значително болшинство в Естония (67%) и Латвия (62%) също счита участието в 27-държавния блок за позитивно, сочи същото изследване.

Има доста аргументи за това. Европейски Съюз донесе голям брой изгоди на тези дребни източноевропейски страни, анексирани от Съветския съюз до 1991 година Сред тях са безвизовото пътешестване, икономическото развиване и правата на индивида - и това са единствено някои от тях.

Защо тогава едно, въпреки и малко, малцинство се опълчва на Европейски Съюз?

В Литва, Латвия и Естония евроскептицизмът приема разнообразни форми и се дефинира от неповторими за всяка страна фактори.

Александра Палкова от Латвийския институт по интернационалните връзки споделя, че в Естония анти-европейските настроения идват основно от рускоезичното малцинство в страната, което съставлява съвсем една четвърт от популацията.

Възприемайки това, което тя назовава " обобщаваща вероятност ", Палкова разделя тази група на две свободни категории, макар че акцентира, че във всяка от тях съществуват " обилни разлики ".

 
Има радикални, които поддържат Русия. Те са популисти и се поддават на дезинформация. След това има неутрални рускоговорящи, които не могат да се асоциират с никоя от страните, било то западна или съветска. Те нямат никаква позиция.
Александра Палкова

Подобно на евроскептиците в целия блок, антиевропейската външна страна в Естония твърди, че блокът подкопава суверенитета на страната, като " Брюксел диктува всички решения ", съгласно Палкова.

На изборите през 2023 година крайнодясната Консервативна национална партия на Естония (EKRE), чийто сегашен водач Мартин Хелме през 2013 година издигна лозунга " черните да си вървят ", завоюва 17 места в 101-местния парламент на страната. Въпреки че желае да остане в Европейски Съюз, EKRE желае да си върне властта, да понижи бюрокрацията и да реформира доста Брюксел.

Експертът Палкова споделя, че огромен проблем в целия район е, че " избрани елементи от обществото " не схващат по какъв начин работи Европейски Съюз. Тя цитира провеждането на фокус групи с това " коренно крило " в Естония, което постоянно споделя, че се употребява от преимуществата на Европейски Съюз, изключително от свободата на придвижване, само че не ги свързва с участието в Европейски Съюз.

 

Но евроскептични възгледи могат да се срещнат и в цяла Прибалтика, разнообразни от тези на рускоговорящите или на екстремистките партии, ориентирани против Европейски Съюз. Пример за това е литовската партия " Национален алианс ", която декларира, че нейната цел е " оцеляването на литовската нация ". Макар да има вяра, че Литва би трябвало да остане в съюза, нейният създател Витаутас Синика съобщи пред Euronews, че проектите за по-нататъшна интеграция в Европейски Съюз " не просто са нездравословни, само че даже могат да доведат до разпадането на блока ". Освен че независимостта става все по- " безсмислена ", той подлага на критика по-голямата концентрация като " рискова ", защото тя може да докара до раздробяване на Европейски Съюз, като накара " италианците, французите, холандците или даже германците да желаят да изоставен ", което на собствен ред ще навреди на Литва.

" Трябва да се подготвим за възможен разпад на Европейски Съюз и да създадем всичко допустимо, с цел да го предотвратим. Преди десетилетие в Литва се смееха, когато някой споделяше на глас, че Европейски Съюз може да се разпадне. Тогава се случи Брекзит ", сподели той.

" Литва не се нуждае от раздробяване на Европейски Съюз, а от неговото подсилване. Само че укрепването би трябвало да бъде повече независимост за народите, а не повече интеграция ", добави той.

 

Партията Национален алианс на Литва предлага нюансиран метод към евроскептицизма, като в същото време остава твърдо ангажирана с Европейски Съюз. Но има и други тънкости.

Поради минималния % на хората в Прибалтика, които се опълчват на Европейски Съюз, специалистът Палкова съобщи, че анти-европейските политически партии постоянно се пробват да се прикрият, защото знаят, че сходни възгледи ще ги създадат непопулярни.

В Латвия някогашната " Евроскептична партия на действието " се преименува на " Партия на действието " през 2008 година, откакто на изборите през 2006 година получи едвам 0,37 %.

 
Евроскептичните партии се нуждаят от въпроси, които могат да употребяват против Европейски Съюз и които засягат обществото. Но защото хората в Прибалтика се тормозят от Русия и икономическите изгоди, които се покриват от Европейски Съюз, евроскептичните хрумвания не правят работа. Те нямат какво да подхванат.
Александра Палкова

Все отново възгледите за Европейски Съюз могат да се развиват и трансформират с течение на времето.

Палкова акцентира " естествения преход ", който се следи в Прибалтика след присъединението ѝ към Европейски Съюз през 2004 година

Първо, съгласно нея, е имало " интеграция на цялостни обороти ", защото трите нови членки бързо са възприели законодателството на Европейски Съюз и " са създали всичко, с цел да бъдат измежду ядрото на Европейския съюз ".

След това, с нахлуването на Русия в Крим през 2014 година, което насочи вниманието към източната граница на Европейски Съюз, се появи втори стадий, в който страните осъзнаха, че имат думата в Брюксел.

Сега специалистът споделя, че нещата са минали към трети стадий, в който някои от страните в района стартират да слагат под въпрос връзките си с Европейски Съюз и се питат дали е нужна по-голяма интеграция.

" Налице е този стадий на интеграция, когато страните схващат, че би трябвало да мислят за своя суверенитет и права, постоянно на фона на дребен евроскептичен или извънредно десен протест. Но това е натурален развой ", сподели Палкова.

Според нея, това е просто естествената логичност на Европейски Съюз и на метода, по който той действа в историята.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР