Литийни шествия за призоваване Божията помощ за изцеление на страдащите

...
Литийни шествия за призоваване Божията помощ за изцеление на страдащите
Коментари Харесай

Тази молитва пази от COVID-19

Литийни шествия за приканване Божията помощ за излекуване на страдащите и отърваване от заболяването COVID-19 стартират във Видинската епархия, оповестиха от митрополията, написа.

Днес след архиерейска света литургия в катедралния храм “Св. Димитър Солунски”, от 11:30 ч, пред храма бе отслужен водосвет. По-късно при биенето на камбани литийното шествие се насочи по улиците на града, водено от видинския митрополит Даниил.



Икони на Свети Димитър, Свети Пантелеймон, икона на Богородицата майка от Лопушанския манастир бяха част от шествието във Видин.

Носени бяха икони на Свети Димитър, Свети Пантелеймон, икона на Богородицата майка от Лопушанския манастир, а също и мощи на Свети Иван Рилски от Чипровския манастир. Имало е също и хоругви и рапиди от църквите, заяви секретарят на епархията Ирина Кръстева.

Днес литийни шествия ще се проведат в Монтана и в Берковица. След Божествена света литургия в храм “Св. св. Кирил и Методий” в Монтана от 11,30 ч, пред храма ще бъде отслужен водосвет, след което от 12 ч литията ще се насочи в града и ще приключи в храм “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден от 16 ч ще бъде отслужен водосвет пред църквата “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в Берковица.

Датите за литийните шествия в Кулска, Белоградчишка и Ломска духовни околии ще бъдат в допълнение оповестени.

“Призоваваме православните християни в епархията да вземат присъединяване в литийните шествия. Нека в дните на пост старателно се помолим Бог да прояви Своята велика благосклонност към всички страдащи, към лекуващите, ръководещите и всички, които се трудят при сегашната усложнена от епидемията конюнктура и ни даде наред освобождение от болестта”, оповестиха от Видинската света митрополия.

В Преображенския манастир край Велико Търново монасите също се молят за излекуване от страшната болест, показа игуменът отец Георги.

Той добави, че в обителта той и останалите духовници четат в избрани дни и молитва против пандемията, която особено е била съчинена през март от двама гръцки духовници. Религиозното писание още тогава е било публикувано до всички храмове в целия християнски свят.

“Господи, Боже наш, Който си богат в милостта и посредством Твоето умно грижовно предводителство, направляваш нашия живот, чуй нашата молитва, приеми нашето смирение за греховете, стой новата инфекциозна болест (новата епидемия), както спря наказването на Твоя народ по времето на цар Давид.

Ти, Който си Лекар на нашите души и тела, дарувай излекуване на заболелите, изправи ги бързо от леглото на страданието, с цел да Те славят, Спасителю Милостиви, здравите покровителствай от всякаква болест.

Благослови, укрепи и пази, Господи, с Твоята берекет, всички с човеколюбива и жертвена обич, опази болните в техните къщи и лечебни заведения. Отдалечи цялата болест и страдалчество от народа и ни научи да ценим живота и здравето като Твои блага.

Дари ни, Боже, Твоя мир и извърши нашите сърца с неотстъпна религия в Твоята протекция, в вяра с Твоята помощ и в обич към Тебе и близък. Защото Твои са помилването и нашето избавление, Боже наш, и на тебе популярност отдаваме, на Отца и Сина и Светия дух, в този момент и постоянно и во веки-веков. Амин!”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР