„Лишената от въображение интелигентност е умствена изостаналост, дори да е

...
„Лишената от въображение интелигентност е умствена изостаналост, дори да е
Коментари Харесай

Защо е нормално „да си правим филми”? - slava.bg

„ Лишената от въображение просветеност е умствена назадничавост, даже да е отличена с научна степен по математика”, написа Пиер Солие. Днешният ни лайфхак би трябвало да успокои тези, които си измислят и да ни освободи от безконечните обети „ в случай че не бях..., то щеше...”, които в италианския език да вземем за пример се назовават „ предполагаем период”, тъй като не могат да се случат. А не могат, тъй като в предишното няма по какъв начин да сме знаели нещо, което сме научили по-късно.

Според световноизвестния психоаналитик Пиер Дако информация е всичко към нас – от светлината до всеки тон, също така, което четем или ни приказват. Само че тя не се въприема единствено умишлено и непосредствено.

Психоаналитиците считат за извънредно значими така наречен фантазми – жестоко е да ги преведем като „ призраци”. Според Дако те не са страшни или тревожещи, а са „ скритата противоотрова против затворничеството” – тоест, път към вътрешната независимост. Могат да бъдат позитивни и негативни, съзнавани и несъзнавани, само че във всеки случай са противотежест на съжаленията за пропуснатото, на неуспехите и неосъществените фантазии.

Според Дако индивидът е неосъществим без фантазми и фантазии, тъй като всеки се състои от няколко „ личности” и фантазмите зависят от това коя от тях се изявява сега. Обикновено фантазмите са секрети. Това са нещата, които несъзнателно си представяме и постоянно са свързани с прикривани полови стремежи, тъмни инстинкти, стремежи, които считаме за неоправдателни. Те са секрети фантазии, дълбоки стремежи. Даже убийствени и самоубийствени хрумвания – за част от секундата да вземем за пример си представяме, до момента в който караме по автомагистралата с естествена скорост, по какъв начин натискаме педала и политаме с 240 км/ч, а за какво не и повече, вместо да се сдържаме в разпоредбите.

Психоаналитиците споделят, че „ човек има мигове, в които търси самоизтребление, тъй като е безпомощен да стане подобен, какъвто желае – провидение, изпълнено с щастие”.

Наричаме фантазмите още „ филмите, които си правим”. Висшите са съзидателно въображение, с което гениите откриват неща, които трансформират живота на човечеството. Едните са съзнателни – фантазии, мечти, мислени истории, а другите са несъзнателни – започваме с тях от началото на живота си, а след това ги назоваваме „ навици”.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР