Лиса Симон – дъщерята на легендарната джаз, блус и соул

...
Лиса Симон – дъщерята на легендарната джаз, блус и соул
Коментари Харесай

Дъщерята на Нина Симон ще пее на Джаз феста в Банско

Лиса Симон – дъщерята на именитата джаз, блус и соул дива Нина Симон, ще бъде една от звездите в тазгодишното издание на Банско Джаз Фест, което ще притегли десетки хиляди ценители на положителната музика от 4 до 11 август.

55-годишната певица, за която настояват, че е по-добра от майка си, ще изнесе концерт в града в полите на Пирин на 10 август. Тя е веган и има специфични условия за меню и екологично обзавеждане в хотела, където ще бъде настанена, разкриха уредниците.



21-вото издание на феста ще бъде подгрято с буги-вуги вечер на 3 август, когато ще свирят от дълго време познатият в Банско Аксел Цвингенбергер (Германия) и Ладива (Швейцария) – двама от най-изявените джаз пианисти в света.

Няколко от огромните имена на родната музикална сцена ще се разпишат в афиша. Събитието ще открие на 4 август поп примата Петя Буюклиева, която ще дебютира на този подиум. Тя ще стартира своя пърформанс с песента на Тончо Русев „ Пролет “ (по текст на Петя Дубарова) в нов джаз вид в памет на огромния ни композитор, а основателят на фестивала, доктор Емил Илиев, допусна, че всеки от българските участници ще извърши по някой от незабравимите му шлагери. Буюклиева ще сервира на публиката букет от свои шлагери и кавъри с Биг Бенда на Благоевград.

Грандамата на българския джаз Камелия Тодорова със Станислав Арабаджиев трио на 9 август ще показа новия си план „ Красив спомен “, наименуван по този начин по сингъла, композиран от щерка й Речъл, който би трябвало да излезе през май. „ Триото е младо, само че умело. Имаме репертоар от суинг, евъргрийни, соул, българска музика. Искам да навляза в нов интервал, с повече български песни “, призна Тодорова. Две вечери преди нея, на 7 август, Васил Петров и Ангел Заберски трио, които от дълго време не са се събирали дружно в Банско, също ще имат нова стратегия, определяна като „ тежка артилерия “ в жанра. Преди 10 години Фреди Кол, брат на фамозния Нат Кинг Кол, характеризира Ачо като извънредно надарен пианист, напомни доктор Илиев. А подобен комплимент от популярен пианист тежи много... Фестивала ще закрие на 11 август Рут Колева с концерт своя новаторска джаз музика с детайли на соул, фънк и други, а в нейния Live Band ще бъде един от най-изявените испански саксофонисти сега.

Банско Джаз Фест ще има пъстра стратегия, включваща освен чист джаз, само че и рок, поп, тъй че всеки да откри нещо за себе си. Сред задграничните посетители ще са италинаската джаз сензация Киара Панкалди (4 август), рокаджиите „ Джазбоунс “ от Германия (5 август), Уралският Диксиленд – един от най-хубавите в Русия, чиито музиканти свирят и в влиятелни симфонични оркестри (6 август), Ли Чиаочуан квинтет от Китай, където към този момент се основава висококаратен джаз, и The Jive Aces – купонджиите от Лондон, които ще свирят и на кралската женитба на принц Хари и Меган Маркъл. На 10 август ще забие авангардната английска джаз-поп групировка Мат Бианко – скъпа група, която обаче е приела изискванията на уредниците, разкри Емил Илиев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР