Лирата удари ново дъно, след като турската централна банка очаквано

...
Лирата удари ново дъно, след като турската централна банка очаквано
Коментари Харесай

Турската лира рухна под 15 за долар след ново намаляване на лихвите и уволнения

Лирата удари ново дъно, откакто турската централна банка предстоящо водещата рента с още 100 точки.

Така съкращаването на лихвата е с общо 500 точки (5 пункта) от началото на годината - от 19 до 14% - и Анадолската организация го разказва като съвпадащо с " пазарните упования ".

Политиката на ниски лихви, с която турският президент Реджеп Тайип Ердоган счита (обратно на множеството икономисти), че се бори с инфлацията, обаче освен не понижава цените, а и тласка лирата към рекордно ниски стойности, каквито единствено преди месец и половина бяха немислими.

Данните за инфлацията и срутва на покупателната дарба на турците към този момент не удостоверяват хипотезата на Ердоган, а в края на предходната седмица поради икономическата политика.

Това става в миг, когато в границите на 12 часа централните банки в две водещи стопански системи, Съединени американски щати и Англия, надлежно резервираха и усилиха водещата си рента. В американския случай Федералният запас разгласи, че през 2022 година евентуално ще има три покачвания на лихвените проценти. Банк ъф Ингланд бе първата от огромна западна страна, подхванала тази година сходна стъпка за битка с инфлацията; също така не бе повишавала водещата рента от 3 години. Минути след публикуването на първичната версия на тази публикация Европейската централна банка също реши, сходно на Фед, да резервира лихвите непроменени.

Граница след граница

С последвалото решение бе премината границата от 15 за $ и за часове турската валута изгуби 5% от цената си. Преди малко тя се за 15.45 за $ (минути след решението на централната банка бе даже ). Само. Заради политиката от началото на есента лирата загуби половината от цената си по отношение на $. Отчетената инфлация за предишния месец е 20.7%, въпреки че някои специалисти слагат под въпрос статистиката като занижена.
Въпреки прекосяването на невиждани прагове в цената на лирата Ердоган и основаването на работни места. Показатели като растежа на брутния вътрешен артикул на годишна база към този момент остават положителни - 7.4% на тримесечна база в интервала юли - септември, само че икономисти предизвестяват, че при възходящата инфлация методът със тласъци за износа, достъпа на бизнеса до евтини заеми и заетостта наклонността може да се обърне.

"Притеснявам се за изгледите за инфлация в идващите два до три месеца, до момента в който я подхранва внезапното намаляване на лирата... инфлацията несъмнено ще премине 30%. "
Якоб Кристенсен,
анализатор от "Данске банк ", пред "Ройтерс "

Прегряването и инфлацията обаче тормозят някои специалисти, а пазарите реагират с удар по валутния курс поради терзания, че политиките на централната банка - на доктрина самостоятелна, на процедура напълно съобразяваща се с Ердоган - не вършат задоволително за преодоляване на инфлацията (например биха могли да покачат лихвата).

Нови смени във финансовото министерство

Тази нощ Ердоган уволни с декрет двама заместник-министри на финансите. Издаденото в среднощ решение, оповестено в държавния вестник, последва като финансов министър. На негово място пристигна притежателят на текстилна компания Нуредин Небати. От същия бранш (но с 15 години опит в институцията) е един от новите зам.-министри на финансите, Махмут Гюрджан.

Според в. на Елван се предлага позиция, обвързвана с икономическата политика на Турция, само че не се оповестяват детайлности. Вестникът твърди, че това предложение за пост е подбудено от опита на Ердоган да го държи надалеч от партията ДЕВА на някогашния вицепремер Али Бабаджан, която набра сили в последните месеци. От ДЕВА бе и арестуваният анализатор и някогашен боен Метин Гурджан, подозиран съгласно Анкара в шпионаж.

Повече за връзката сред срутва на лирата и спада в известността на Ердоган.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР