Липсата на вода и лошото ѝ качество са основните проблеми,

...
Липсата на вода и лошото ѝ качество са основните проблеми,
Коментари Харесай

Омбудсманът: Проблемът за водоподаването е повсеместен в цялата страна

Липсата на вода и неприятното ѝ качество са главните проблеми, сложени пред омбудсмана Диана Ковачева по време на приемните й във Велико Търново и Павликени .

Голям проблем е, че макар загубата на вода по амортизираните тръби , хората заплащат, уточни тя.

По думите ѝ нарастването на цената на водата във Велико Търново с 45 % е безусловно скандално, тъй като ВиК сдружението не е изпълнило индикаторите за качество. Проблемът за водоподаването е всеобщ в цялата страна, а общите загуби на вода, които по публични данни са най-малко 65 %, биват плащани от хората, тъй като водомерите регистрират водното налягане, даже и тогава, когато няма вода, което води до високи сметки. Загубите са големи, в същото време хората заплащат за тях, което е незаслужено, уточни тя.

Масово в цялата страна ВиК сдруженията не ремонтират остарялата инфраструктура и не влагат в нова, без значение, че залагат такива планове в бизнес проектите си, уточни омбудсмана.

„ Продължавам да упорствам за нов закон за ВиК, в който би трябвало да бъде планувано ограничаване на общите загуби, като този предел ще задължи сдруженията да лимитират повредите навреме “, акцентира тя. Новият закон би трябвало да подсигурява, че когато не получаваш качествена услуга, няма да я плащаш. В момента няма механизъм, който да дефинира обективна цена, няма и ефикасен надзор за активността на съответното сдружение, по тази причина законодателните промени са нужни, сподели Ковачева.

В павликенското село Караисен, би трябвало да бъдат направени хидрогеоложки изследвания, с цел да се откри благонадежден водоизточник. В селата Горна и Долна Липница положението на водопреносните тръби е толкоз амортизирано, че сега, в който потегля по тях водата, тя изтича преди да стигне до тръбите и остава налягането, което върти водомерите, за което институцията на Омбудсмана ще сезира Министерство на регионалното развитие.

Поради неналичието на колектор във Велико Търново към 40 % от водата не минава през пречиствателна станция , само че съгласно фактурите на хората им се начислява такса за филтриране на отходната вода с 80 стотинки на кубически метър. Така за 10 кубика хората заплащат осем лв., което е безусловно неприемливо, тъй като това е непредоставена услуга. „ Ситуацията е неуместна, тъй като от една страна хората заплащат за непредоставена услуга, въпреки това, по думите на жалбоподателите, непречистените води се вливат в река Янтра, което води до екологичен проблем, поради което ще желая инспекция от Министерство на регионалното развитие “, акцентира Ковачева.

Омбудсманът ще изпрати сигнал до Министерство на околната среда и водите във връзка със сигнал за чистотата на въздуха във Велико Търново - проблем, който са показали неправителствени организации поради активността на цех за ламинирани плоскости. В момента се мери количеството единствено на фините прахови частици. „ Ще изискам информация дали Комплексното позволение е налице и ще упорствам за разширение на параметрите при измерването на чистотата на въздуха и по-ефективен надзор “, уточни омбудсманът.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР