Липсата на специализирани съд, прокурaтура и следствени органи - отстъпление

...
Липсата на специализирани съд, прокурaтура и следствени органи - отстъпление
Коментари Харесай

Становище на Прокуратурата по повод проекта срещу спецправосъдието: Мотивите за закриване са нелогични или липсващи

Липсата на профилирани съд, прокурaтура и следствени органи - оттегляне от пътя ни към Европа

Проектът е в полза на обвинени и подсъдими

Приемането на предложенията за закриване на профилираните структури - съд, прокуратура и следствени органи, би уязвило съществено ползите на българската страна и е значително оттегляне от постигнатото вследствие на дългогодишните старания по Механизма за съдействие и инспекция и по новия Механизъм за върховенството на правото в държавите-членки на Европейски Съюз. Това е посочено в мнение на Прокуратурата на Република България (ПРБ) за предлагания проектозакон за промени в Закона за правосъдната власт (пълния текст ).

Както писа “Труд”, Министерството на правораздаването предлoжи, а Министерският съвет утвърди законопроект, който бе пуснат за публично разискване в скъсен 14-дневен период. Независимо от това досега разнообразни институции, организации и обособени адвокати излязоха със задълбочени разбори, в които са изрично срещу напълно политическите претекстове на ръководещата Четворна коалиция да посегне на спецправосъдието.

В мнението на Прокуратура на Република България се показва, че претекстовете, изложени в законопроекта, са несъстоятелни, в някои връзки нелогични, а по отношение на работата на Специализираната прокуратура по делата за проведена престъпност, претекстове даже липсват.

Спецпрокуратурата заема основно място в битката с проведената престъпност, корупцията и тероризма, и се дефинира като ефикасна конструкция за наказателно гонене против корупцията по високите етажи на властта, както и по досъдебните производства за тероризъм и за шпионаж. Прегледът на годишните отчети на Прокуратура на Република България, налични за всеки жител в интернет, както и на отчетите на Специализираната прокуратура, демонстрира, че с всяка последваща година нейните резултати се усъвършенстват и като статистика, и като качество на работа.

Противодействието на корупцията надалеч не е обвързвано единствено с активността на органите на правосъдната власт, а е доста по-сложен развой, изискващ успеваемост и професионализъм в други звена от изпълнителната власт, в които се реализира първичната активност по разкриването на закононарушенията, написа в мнението.

Посочва се още, че закриването на профилираните съд и прокуратура би удовлетворило ползите на стеснен кръг от лица, “застрашени” от профилираното правораздаване, и е теза, поддържана обществено от политици, а също и от редица обвинени и подсъдими по наказателни производства.

Становището, с което Прокуратура на Република България отхвърля да съгласува законопроекта, ще бъде изпратено на Европейската комисия, Европейския парламент и други европейски институции.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР