Липсата на представителство на институционално равнище за футболните клубове извън

...
Липсата на представителство на институционално равнище за футболните клубове извън
Коментари Харесай

Локомотив сред българските клубове в UEC, ще се борят за правата на по-малките

Липсата на посланичество на институционално ниво за футболните клубове отвън елита на Европа докара до основна ерозия във футболната еко система, която облагодетелства единствено най-големите и поврежда същинското сърце на футбола. Именно против тези процеси се афишира новата опция на Европейската клубна асоциациая (ЕКА) – Съюз на европейските клубове (Union of European Clubs). UEC бе основана неотдавна в Брюксел с главната цел да сплоти голямата част от близо 1500 професионални клубове на континента, които към днешна дата не са показани по никакъв метод в процеса по взимане на решения, написа Българска телеграфна агенция. До появяването на новата организация клубовете имаха единствено една опция – да бъдат членове на ЕКА, които би трябвало да пази правата им пред УЕФА. Но в ЕКА представителността е много лимитирана – единствено 250 клуба членуват, като не повече от 120 имат право на глас. А европейските топ грандове са тези, които на процедура постановат своите решения.
Прочетете още
Шест български професионални футболни клубове участваха на срещата с новата организация на европейските клубове и дадоха своя принос в бъдещата смяна, която би се отразила позитивно на междинните и дребните тимове на континента, които се борят за по-справедливо систематизиране на средствата от европейските шампионати.

" Съюзът на европейските клубове запълва основна празнота и ще пази ползите на тези, които построяват основата на европейската футболна пирамида ", съобщи създателят на съюза Денис Гудашич, който е и изпълнителен шеф на Локомотива Загреб. " Изключително значимо е българските клубове да имат глас и да станат част от позитивната смяна. Тази среща ни даде потребна информация за провокациите, пред които са изправени българските клубове, и чакаме с неспокойствие взаимната ни работа с нашите нови български другари и съидейници ".

Осигурявайки повече публичност на клубовете, които са в действителност сърцето на европейския футбол, UEC се надява да сътвори по-справедлив и резистентен модел за обичаната игра. Президентът на Професионалната футболна лига Атанас Караиванов също почете събитието и означи: " Гледаме с оптимизъм към основаването на тази нова клубна организация. Пожелавам им триумф, тъй като от него ще имаме изгода всички ние като членове на европейското футболно семейство. Клубовете би трябвало да бъдат чути и равнопоставени. Размерът им не би трябвало да има значение. Заедно с Европейските лиги UEC ще играе значима роля в опазването на футболните обичаи на всички равнища ".

Изпълнителният шеф на Локомотив (Пловдив) Павел Колев добави: " Проведохме доста значима среща през днешния ден. Ако желаеме българският футбол да се развива, би трябвало да се погрижим той да бъде показан в заседателните зали, където се взимат решенията за бъдещето на европейския футбол. Новият Съюз ни дава тази опция – всички наши клубове да бъдат сигурни, че ползите им ще се пазят пълноценно, а няма да бъдат подценявани поради задачите на клубовете-мастодонти в Европа. Особено горделив съм, че Локомотив (Пловдив) е измежду създателите на UEC и беше показан на първото събиране на организацията в Брюксел ".

На първото събиране на Съюза на европейските клубове в България участва и Таско Тасков, който показа пловдивчани на основаването на организацията в Брюксел неотдавна. " UEC ще даде спомагателни благоприятни условия на дребните клубове от разнообразни страни, които обаче имат общи проблеми, да споделят пълноценно между тях, да споделят опит и познания, и да развиват нови маркетингови принадлежности, с които да притеглят спонсори, достигайки до по-широка публика ", показа Тасков.

По време на срещата UEC презентира цялостния си синхрон с УЕФА като страж на играта, дружно с който би трябвало да укрепи солидарността и спортните заслуги като основни правила в европейския футболен модел. Тази взаимност е извънредно значима освен за българския футбол и в действителност се нуждае от отбрана. По време на полемиката стана ясно, че през последните 25 години УЕФА е разпределила 22 милиарда евро от наградните фондове сред участниците в европейските клубни шампионати. Над 30% от тези средства обаче са получени от най-големите 12 клуба на Стария континент, които преди 2 година се пробваха да основат Супер лига. Близо 55% от парите пък са усвоени от клубовете в топ 20 на Европа. В последна сметка калкулациите демонстрират, че от 22 милиарда евро едвам 600 млн. са достигнали до останалите 800 клуба, които все по-трудно минават ситото на квалификационните кръгове поради големите неравенства в европейския футбол.

Съюзът на европейските клубове е скъп съдружник на УЕФА и ще застане един до друг с централата на европейския футбол, призвана да бъде страж на играта. Скорошните опити за основаване на Суперлига единствено потвърдиха това, което от дълго време към този момент се знаеше – сегашната система е отслабена, болшинството от клубовете не са показани при вземането на решения на масата на договарянията. Жизненоважно е да се сътвори почтен и ясно дефиниран модел на представителност и отговорности, които да редуцира концентрацията на власт и да сложи акцента върху основаването на устойчива финансова среда за европейските клубове. UEC има вяра, че това е допустимо.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР