Липсата на кадри е обхванаха и животновъдството. Освен ниските субсидии,

...
Липсата на кадри е обхванаха и животновъдството. Освен ниските субсидии,
Коментари Харесай

1000 лв. гони заплатата на животновъд, няма кадри

Липсата на фрагменти е обгърнаха и отглеждането на животни. Освен ниските дотации, за бранша все по-голям става казусът с намирането на работна ръка, жалват се фермери от района.

Липсата на служащи докара до повишение на междинните заплати за животновъдите, която сега е над 1000 лева месечно. Освен това читави и съзнателни фрагменти съвсем не се намират. Трудът е тежък, само че за сметка на това непрекъснат, допълват стопаните.

Животновъдството е една от най-тежките и трудоемки действия у нас. Проблемите в този бранш са доста, само че главният са ниските дотации за животновъдите, изключително на фона на тези в прилежаща Румъния, с която дружно влязохме в Европейски Съюз. Малките и междинни ферми у нас претърпяват на ръба, в прилежаща Румъния фермерът получава по 800 евро на крава, а тук най-много 750 лева годишно.

През последната година млякото се изкупува за 0,55- 0,75 лева./л. Всеки месец условията за фермите стават все по-големи, а приходите ни вместо да порастват – падат. Говори се, че вместо покачване на изкупната цена, напълно скоро се чака намаляване.

В момента всички ферми би трябвало да изпълнят условията на член 137 за Европейско качество. Сред тях са фермите да разполагат с бетонирани торови площадки, да са оборудвани със специфични пространства за предпазване на млякото и доста други, което естествено е значимо и положително, единствено че дребните ферми мъчно могат да ги покриват и да са на облага.

В момента получаваме два типа дотации – тъй наречените „ референтна дата ”, която идва от бюджета на страната, и помощ обвързана с производството на мляко, която се финансира от Европейски Съюз. Говори се, че след програмния периот до 2020 година ще спрат да изплащат националната помощ, което ще докара от загуби на дотация от близо 200 лв. на крава. Това ще докара сигурно до още банкрути в сектора.

Като образец може да се уточни, че за последните две години са затворени 2850 ферми в страната. Фактът, че в отглеждането на животни работят от ден на ден хора в предпенсионна и пенсионна възраст, а младите съвсем липсват, подсказва, че това е отмиращ бранш, споделят още животновъдите.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР