Липсата на достатъчно учители, особено по учебните предмети от областта

...
Липсата на достатъчно учители, особено по учебните предмети от областта
Коментари Харесай

КРИЗА за учители: Дядо поп преподава философия

Липсата на задоволително учители, изключително по образователните предмети от региона на естествените науки, се усеща все по-осезаемо. На много места се постанова учители, които не са експерти по даден предмет, да преподават по него поради неналичието на такива в учебното заведение. Особено по селата по никакъв начин не е необичайно преподавател по история да преподава по информатика или даже, както е в тази ситуация с Годеч - локалният поп да преподава по философия.

Темата за неналичието на педагози бе повдигната последно от депутата от " Български напредък " Гален Монев, който попита преди време служебния образован министър проф. Сашо Пенов какви експерти най-често липсват в базата " Заместващи учители ". Става дума за осведомителната база, основана през 2020 година от МОН, в която педагогичен и други експерти, а даже и студенти по педагогика, могат да се включат в системата на предучилищното и учебно обучение при положение на отсъстващи учители през образователната година, заяви " Сега ".

" Всички ние знаем по какъв начин през коронавирус пандемията точно тази база " Заместващи учители " съумя да избави на доста места образователния развой ", показва Монев.

От данните на проф. Пенов излиза наяве, че през интервала 2020-2022 година записаните фрагменти в осведомителната база понижават. През 2020 година общо регистрирани са били 2736 лица, от които с професионална подготовка " преподавател " са 1382 лица. През 2021 година учителите остават същия брой от общо регистрирани 2216 лица, а през 2022 година записаните понижават до 1981 души, въпреки че тези с подготовка " преподавател " са малко повече от миналата година - 1695 на брой.

Регистрираните през м. година експерти с опция за заменяне по съответните образователни предмети, съпоставени с оповестените от учебните заведения преди стартирането на образователната 2022/23 година свободни работни места, демонстрират следното съответствие: по математика са регистрирани 20 експерти при оповестени 88 свободни работни места. По информатика и осведомителни технологии са регистрирани 9 лица при оповестени 33 свободни работни места, а по физика в системата са се записали 13 учители при недостигащи 23.

" Тези данни демонстрират дефицита на учители по математика, информатика и осведомителни технологии, физика и астрономия, като това са и най-търсените учители за системата на учебното обучение ", разяснява проф. Пенов. На собствен ред депутатът Гален Монев разяснява, че е очаквал точно сходен отговор, като желанието му е било да се обърне внимание на казуса и да се намерения по какъв начин може да се разшири обсегът точно в тези специалности, както и по какъв начин да се разпространява като цяло системата. Идеи в тази тенденция по време на парламентарния надзор не са препоръчани.

Философия преподава локалният поп

" За толкоз години не съм употребявал банката със заместващи учители. Много мъчно е да се намерят хора, които да са без работа и да могат през днешния ден да дойдат в III клас за три часа, на следващия ден в IX клас за два часа ", разяснява и Асен Александров, шеф на 51-во учебно заведение в София и ръководител на Сдружението на шефовете. По думите му учители по математика и физика липсват като цяло в системата, освен измежду заместващите, като в дребните обитаеми места казусът е изключително изострен.

" В Годеч да вземем за пример философия преподава локалният поп ", разяснява той. По думите му по селата този предмет в огромна част от случаите се преподава от учители по други предмети. Това се отнася тук-там и за осведомителните технологии, където в случай че в V-VII клас няма огромни проблеми, то в гимназиалния стадий такива са появяват поради потребността от IT знания на по-високо равнище от преподавателите.

Учител по естествени науки

" По света от дълго време има учители по science (наука) или по всички естествени науки, до момента в който у нас към момента имаме преподавател по химия, преподавател по физика, преподавател по биология и т. н. В дребен град няма по какъв начин да се намерят нужните експерти. Университетите би трябвало да трансформират стратегиите си и да стартират да образоват учители общо по естествените науки, както и да понижат всички задълбочени елементи, които по-късно един преподавател, да вземем за пример по химия, не преподава на учениците си ", поучава Александров. По думите му съществуването на учители по естествени науки ще направи по-лесни и по този начин мечтаните междупредметни връзки, които би трябвало да се случват в часовете.

Никой не желае да учи математика

Преди години, когато стартира да се усеща неналичието на учители като цяло, страната усили приема на студенти по педагогика, като най-малко от 2019 година това направление е второто по брой студенти - за 2022 година данните демонстрират, че в него учат над 17 000 студенти (преди това е стопанската система с 28 000 студенти). Расте броят и на тези, които се образоват в направлението " педагогика на образованието по... ", по която се готвят учители по другите образователни предмети - от над 6000 през 2020 година до над 8000 през м. година

Въпреки това дефицитът на преподаватели по избрани предмети остава, както в тази ситуация с математиката. Данните от университетите удостоверяват тези трендове - направлението " математика " съумява да запълни едвам 18% от отпуснатия си потенциал, т. е. цели 82% от отпуснатите места за математици стоят празни. Тревожно е и че огромна част от тези, които въпреки всичко изберат тази компетентност, не съумяват да завършат - едвам 60% от студентите по математика се дипломират, демонстрират данни от рейтинговата система.

1500 лева в учебно заведение или 5000 в IT бранша?

Незавидно е и ситуацията с учителите по информатика - стартовата заплата в IT бранша е 2-3 пъти по-висока от учителската и малко на брой са тези, които ще се откажат от нея, с цел да отидат в класната стая. В началото на образователната година ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура и шеф на 119-о учебно заведение в София Диян Стаматов разяснява, че да намериш добър преподавател по осведомителни технологии е като да " удариш шестица от тотото ". Той прикани да се създаде национална стратегия, която да поддържа студентите, искащи да учат математика, защото този проблем съгласно него ще стане народен проблем.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР