Липсата на достатъчен ръст в производителността води до сериозно покачване

...
Липсата на достатъчен ръст в производителността води до сериозно покачване
Коментари Харесай

Кризата забави ръста на приходите и заплатите в софтуерния бизнес

Липсата на задоволителен растеж в продуктивността води до съществено повишаване на общата цена на личния състав

Малко повече от 9 000 души работят в Топ 10 най-големи софтуерни компании, съгласно CBN
(снимка: CC0 Public Domain)

2020 година беше относително добра за софтуерния бизнес в България, на фона на пандемии и международни рецесии. Това демонстрират резултатите от второто годишно проучване на самостоятелната организация CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Анализът включва 4 основни финансови индикатори, 6 индикатори за успеваемост (KPI) и пет ранглисти Топ 10 за трите сегмента – едри (250+ заети), междинни (50-250 заети) и дребни (10-50) компании.

Кризата несъмнено забави растежа в приходите и в трите сегмента в диапазона 12%- 19%, отбелязва. Забавя се и растежът в новите работни места, а най-пострадали са оперативните облаги.

Намалява също по този начин растежът във възнагражденията, въпреки и да го има в изискванията на рецесия. Най-висока е цената на ангажиран в едрия бизнес, до момента в който при дребния и междинния бизнес разликата е несъществена.

Увеличаването на цената на труда и неналичието на задоволително растеж в продуктивността (приход на зает) води до съществено повишаване на общата цена на личния състав, по отношение на оперативния доход, което може да провокира отрицателна реакция в развиването на промишлеността, разяснява CBN.
още по тематиката
В по-голяма степен от рецесията през 2020 година са наранени дребните софтуерни компании в страната. Най-комфортно сякаш са минали огромните компании, които не престават сполучливо да усилват и личен състав, и доходи.

Предишно проучване на CBN сочи, че в сегмента на едрия бизнес са основани най-вече експортно насочени компании, свързани с американски, немски и английски капитали.

Прогнозите на CBN за развиването на трите сегмента на софтуерния бизнес в България сочат, че 2021 и 2022 година ще бъдат положителни години с евентуален мощен растеж на доходи и заети.

Основните финансови опасности, които се виждат от част от резултатите, са свързани с растежа на продуктивността, увеличение на възнагражденията и респективно нахлуване в рисковата зона на бизнес, когато съотношението сред цената на труда и оперативните доходи надвишава избран предел, след което е вероятен и растеж на отговорностите.

Сред Топ 10 в едрия софтуерен бизнес по брой заети (общо 9 013 служители) има две български компании. Формите от челната десетка са генерирали оперативни доходи общо в размер на 548,4 млн. евро, до момента в който Топ 10 в междинния бизнес прави 232,1 млн. евро, а Топ 10 в дребния бизнес – 104,5 млн. евро.

В Топ 10 по междинни хонорари на ангажиран дребният бизнес има преимущество, само че при резултатите за задачите сегменти най-високо е заплащането в едрия софтуерен бизнес, сочи анализът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР