Липсата на добро обучение на членовете на секциите доведе до

...
Липсата на добро обучение на членовете на секциите доведе до
Коментари Харесай

Наталия Киселова: До 6 април резултатите ще са ясни

Липсата на положително образование на членовете на секциите докара до неточности в протоколите, разясниха преподавателят по конституционно право в СУ доцент Наталия Киселова и докторът по конституционно право Борислав Цеков.

„ Две неща вършат усещане. ЦИК не се постара да образова добре членовете на СИК. Можем да забележим, че там, където е било извършено такова целеустремено образование, протоколите са правилно попълнени. И второто значимо нещо – когато се става член на СИК е редно хората да се знае, че част от хонорарите, които ще получат, са за обезпечаване на храна и вода “, сподели доцент Киселова.

„ Грешките са на равнище СИК и това имат поради хората от РИК. Но би трябвало да уточним, че в България са правени и надалеч по-сложни избори. Да не загатваме изборите с обособени хартиени бюлетини, а не с интегрални каквито са сега. Проблемът е в некадърната изборна администрация “, безапелационен е и доктор Борислав Цеков.

Той напомни, че е належащо софтуерно време за преброяването на гласовете и даде за образец Съединени американски щати, където този развой лишава няколко дни.

„ Ще чакат, това им е работата. След като някого не му се чака, на идващите избори да се откаже и да не е член на СИК “, безапелационен е доктор Борислав Цеков.

Доц. Киселова изясни, че евентуално периодите ще бъдат спазени макар софтуерното време, което се изисква за обработката на протоколите и въвеждането на всички контроли.

Според нея евентуално на следващия ден всички РИК ще дават изборните бумаги на ЦИК и до 6 април резултатите ще са ясни.

Д-р Борислав Цеков разяснява и тематиката с ръководителя на СИК, който се оказа необразован.

„ Трябва да се обърне доста огромно внимание на партиите и на ЦИК, че това не е благотворителна активност – някой обществено слаб да получи едни пари.
Хората в СИК би трябвало да си правят умело и грамотно работата. И в случай че не го създадат, би трябвало да бъдат осъдени по някакъв метод “, безапелационен е той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР