Липса на функциониращ сайт за винетки, грешки при възлагането на

...
Липса на функциониращ сайт за винетки, грешки при възлагането на
Коментари Харесай

Божидар Божанов посочи четирите основни проблема на тол системата

Липса на работещ уебсайт за винетки, неточности при възлагането на публични поръчки, потребление на медиатори, които прибират комисионни от всяка винетка, и липса на потенциал в ръководството. 

Това са главните проблеми в тол системата съгласно някогашния министър на електронното ръководство от " Демократична България " Божидар Божанов. След посещаване в Ловеч в границите на предизборната акция, той публикува на профила си във Facebook текст, в който показва част от проблемите в тол системата на републиканската пътна мрежа. 

Ето какво написа Божанов: 

- Първият проблем, който визира жителите директно, е неналичието на обикновени функционалности на уеб страницата за онлайн винетки на пътната организация (АПИ). Той не ни известява, когато ни изтече винетката. Трупат ни се санкции за едно и също нарушаване, в случай че сме не запомнили да си купим нова. И за тях не получаваме вести, въпреки че сме си оставили имейла. Сайтът работи постепенно, а от време на време не работи. За тези проблеми, като министър, изпратих писмо до АПИ още през февруари, с цел да прибавят тези елементарни, само че значими за жителите функционалности. Оттам дадоха обещание, че ще заявят към изпълнителя това да бъде осъществено. За да сме сигурни, че няма да има такива пропуски в никоя система, в плана на Закон за електронното ръководство задължаваме всички администрации да уведомяват жителите за изтичащи документи - освен за винетки, а за персонални документи, разрешителни, лицензи и други

- Вторият проблем са грешките (съзнателни или от некомпетентност) при възлагането - сметната палата в собствен отчет до Народното събрание откри, че възлагането на втората поръчка е станало в нарушаване на Закона за публичните поръчки. Изпълнителят е определен без търг с мотив, че никой различен не може да поддържа системата. Ако това е правилно, то първият контракт не е бил изпълнен, защото там има експлицитни условия изходният код да бъде възложен на АПИ. Това, обаче, не се е случило, а под управлението на министър Нанков системата е призната, в ущърб на страната, обвързвайки ни с Капш вечно.
При първия контракт за тол системата има и различен проблем - той е анексиран, с анекс, който не беше оповестен, поради малка врата в Закон за обществените поръчки, чието затваряне предложихме, само че не стигна времето да бъде признато. В анекса двете страни се договарят, че от първичният обсег ще отпаднат действия, като за тяхна сметка се прибавят други, сякаш на същата стойност. Липсва обаче остойностяване на отпадналото, като е изцяло допустимо страната да е била ощетена и при този анекс - отпада пробутване на оптична съгласуваност до ГКПП-та, както и прочут брой рамки.

- Третият проблем е с модела на медиаторите, които прибират 7% комисионна от всяка винетка. В отчета на Световната банка, на база на който е построена тол системата, категорично се споделя, че не е оправдано медиатори (т.нар. НДУ) да продават винетки. Въпреки това, политическото управление на Министерство на регионалното развитие при ГЕРБ в лицето на министър Нанков трансформира този модел и медиаторите освен продават винетки онлайн, а с помощта на google реклама излизат преди уеб страницата на АПИ (а АПИ не си заплаща за реклама). Съответно страната губи милиони (по оценка на предишен длъжностен кабинет, към 25 милиона годишно). Самите условия за ходатайство са ненужно тежки, тъй че даже телекомите, които имат механически потенциал да изградят връзка с тол системата, минават през трета страна, като по този начин губят част от личната си комисионна.

На съвещание на Министерски съвет един път взех думата и споделих, че медиаторите при продажба на винетки онлайн са изцяло непотребни и не прибавят стойност. Да, пунктове за продажба като бензиностанции, интегрираните мобилни приложения на телекомите и сходни прибавят улеснение за жителите и там има смисъл. Но няма никакъв смисъл от няколко уеб страницата за винетки, с изключение на, че едни милиони " отичат " към частни компании.

- Четвъртият проблем е неналичието на механически потенциал в тол ръководството. Извън няколкото ИТ специалиста, там за толкоз години не е построена задоволителен потенциал с цел да ръководи тол системата. Пример за това е, че макар мое категорично писмо като министър, към момента в обществения указател на мрежите (RIPE DB), мрежата на тол ръководството се води, че се ръководи от единия от подизпълнителите на Капш.
ГЕРБ са създали съвсем всички вероятни неточности при построяването на тол системата. И правни, и механически, и организационни.
Похарчени са милиони, годишно изтичат милиони към медиатори, жителите не получават комфортна услуга, а потенциал за нейното поддържане няма.

За седемте месеца в ръководството, взаимно с Министерство на регионалното развитие и АПИ, организирахме няколко срещи, установихме в дълбочина проблемите, предложихме законодателни промени за част от тях, и предприехме първи стъпки за това онлайн винетките да станат по-удобни за жителите и да подсигуряваме резистентност и самостоятелност от един софтуерен снабдител.

След изборите ще продължим с решаването на тези проблеми, с цел да спестим главоболия на водачите и с цел да спестим милиони на бюджета.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР