Липса на експерти, закъснели срокове и нормативни неуредици са сред

...
Липса на експерти, закъснели срокове и нормативни неуредици са сред
Коментари Харесай

Как са управлявани отпадъците у нас? И МОСВ още не знае

Липса на специалисти, закъснели периоди и нормативни неуредици са измежду аргументите да няма данни за ръководството на отпадъците у нас през 2019 година Това стана ясно при представянето на Националния отчет за положението и опазването на околната среда - 2019 година (т.нар. „ Зелена книга “) в Министерството на околната среда и водите.

На въпрос на bTV по кое време се чака такава информация, шефът на Изпълнителната организация по запазване на околната среда (ИАОС) Ралица Карамфилова съобщи, че оптимистичният период е в края на август да има данни за 2019 година, а при започване на октомври - за 2020 година

Карамфилова уточни, че за 2020 година има постъпили 40 000 доклада за боклуци, което демонстрира " сложността на задачата ".
Снимка: Румен Скрински
На този декор служебният министър Асен Личев удостовери, че няма да се откаже от задачата си да спре вноса на боклуци.

Мийте си улиците

От своя страна съветникът на екоминистъра по дейностите, свързани с Изпълнителна агенция по околна среда – Ваня Григорова, подсети на общините, че би трябвало да съблюдават ограниченията във връзка с чистотата на въздуха като разчистване и миене на улици.

„ Замърсяването на въздуха в съвсем всички обитаеми места на България, като се изключи някои обитаеми места в Маришкия басейн, се дължи на битовото отопление през зимата и разпрашеността, която се получава от строителството през лятото, както и от автомобилния трафик ", означи Григорова.

Що се касае до замърсяването на въздуха с нездравословни излъчвания от промишлеността и предприятията, Григорова напомни, че ограниченията по този индикатор се управляват през издадените сложни разрешителни.

Припомняме, че България получи обвинявания от Брюксел през декември предходната година поради това, че не извършва европейското законодателство във връзка с фините прахови частици. По тематиката с отпадъците пък страната ни се оказа в центъра на интернационален скандал поради вноса на отпадъци от Италия, който накара прокуратурата у нас да разкопае тонове загробени рискови боклуци в София, Плевен, Монтана и Шумен.

5 пъти по-високи бонуси

Служебният екоминистър в това време заяви, че в Министерство на околната среда и водите " изведнъж " излизали разнообразни документи и разяснява, че става дума за документ, с който предходният министър Емил Димитров-Ревизоро през април е определил ДМС (допълнително материално стимулиране - бел. ред.) по Оперативна стратегия " Околна среда " от 200% при междинен % на администрацията на ведомството от 40.

Личев обаче съобщи, че в идващите дни ще бъдат обявени повече детайлности след детайлна информация по тематиката.

Само шест компании дадоха отговор за мегакредитите от ББР. Писмено Финансовият министър: Дърпани са пари от всички вероятни буфери Спасяват туристическия бранш с ол инклузив за 30 000 възпитаници и учители Държавната енергетика пред дългова серпантина с 2,5 милиарда лв. борчове 5 млн. лева таван за заемите от ББР Атанас Пеканов: Планът за възобновяване още е чернова Културното министерство приготвя промени в 4 основни закона ГЕРБ за подслушванията: Атака против службите, разкрили съветската шпионска мрежа у нас (ОБЗОР) Кузман Илиев vs Слави Василев: Реванш или отмъщение са дейностите на служебния кабинет? Това са компаниите, които имат отписвани отговорности над 50 млн. лева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР