Липовият чай се използва в българската народна медицина, като най-известните

...
Липовият чай се използва в българската народна медицина, като най-известните
Коментари Харесай

Ето за какво е полезен чаят от липа

Липовият чай се употребява в българската национална медицина, като най-известните изгоди от него са намаляването на високо кръвно налягане, успокояването на стрес и тревога, както и салдото на стомашно-чревния тракт и храносмилането. Ето кои са изгодите на липовия чай:

Чаят от липа ви оказва помощ да се отпуснете и релаксирате
Вероятно множеството от вас намират времето с топла чаша чай вечер за успокояващо и релаксиращо. Правили ли сте си и липов чай вечер? Той може да Ви помогне да релаксирате след тежък ден. Ако имате проблеми със съня или заспивате мъчно, то чаша липов чай вечер несъмнено може да ви се отрази добре. Дори и някои учени са съгласни с изказванията, че липовият чай оказва помощ работи успокояващо на нервите.

Липата балансира кръвното налягане
Липата е богата на доста потребни витамини и минерали. Смята се, че някои от растителните съставни елементи в чая от липа, като тилирозид, рутозид и хлорогенова киселина, намаляват кръвното налягане. Освен това тя е и богата на и на антиоксиданти, които се борят с нездравословните свободни радикали. Чрез опит с мишки учени потвърждават, че детайл с името тилирозид, съумява да възвърне калциевият баланс в сърдечно-съдовата система. А точно той е значим за равномерния пулс и уравновесеното кръвно налягане. В композиция с успокояващите му свойства, това е една от основните аргументи, заради които хората считат, че липовият чай оказва помощ при високо кръвно налягане. А в случай че не харесвате липовият чай, може да разгледате различни решения, които съдържат дестилат от липа.

Чаят от липа може да успокои стомаха
Като всяка гореща напитка, липовият чай доставя нежна топлота и хидратация на тялото. И двете успокояват храносмилателния тракт, тъй като топлата вода може да помогне на храната да се придвижва през червата. По-горе споменахме, че липовицят цвят е богат на тилирозид. Именно този детайл е добър антиоксидант, който има противовъзпалителни и антибаткериали свойства. Това е една от главните аргументи, заради които липовият чай би могъл да успокои стомашния дискомфорт. Други сходни билкови чайове, които въздействат добре на стомаха, са джиндифиловия и ментовия.

Липа при стрес
Често се използва при безпокойствие и тревога. Чаят от липа може да се употребява и при деца с хиперактивност и нарушено внимание. Той работи релаксиращо и успокояващо. Но не пийте повече от 3 чаши денем.

Бори настинки и грип
Може би липовият чай е типичният зимен чай. Липата има потогонно деяние като по този метод се бори с треската, успокоява дразнеща кашлица и подкрепя отхрачването на бронхиалния секрет. Тя работи и противовъзпалително и антимикробно. Така успокоява и признаците на възпалено и мъчително гърло.

Подобрява сърдечната функционалност
Ежедневното пиянство на липов чай усъвършенства сърдечната активност. Помага за понижаване на сърцетуптене и аритмия. Има данни, че липата работи и антихипертензивно.

Противопоказания
Липовият чай не се предлага по време на бременност и кърмене. Той може да наруши усвояването на някои медикаменти. За това, пийте липов чай най-малко 2 часа след приема на медикаменти.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР