Линдзи Вон дълго време беше лицето на алпийските дисциплини в

...
Линдзи Вон дълго време беше лицето на алпийските дисциплини в
Коментари Харесай

Микаела Шифрин – Новата кралица

Линдзи Вон дълго време беше лицето на алпийските дисциплини в ските. Не единствено при дамите, а въобще. Но в последните години Кралицата на скоростта все по-често отбива настрана, с цел да излекува някоя контузия или да се разсее с нещо отвън пистата. А на трона й безшумно се изкачи Микаела Шифрин.

Не очаквайте от мен да запълня обувките й, предизвести 22-годишната Мики след следващия си успех – златния орден в гигантския слалом на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Наистина въздействието на Вон в спорта е голямо. Тя към момента е в играта, има 81 победи за Световната купа и с още 5 ще се изравни с абсолютния рекордьор Ингемар Стенмарк. Атрактивната русокоска обърна доста погледи към пистата в последните години, само че към този момент е наясно, че не й остава доста.

“Тялото ми няма да издържи още четири години ”, призна Линдзи в Пьонгчанг, където съумя да се добере до бронз в спускането. Все отново тя е на 33 и е време да съобщи щафетата.

Смяната на властта в Белия кортеж се трансформира в дълъг развой. Шифрин изгря прекомерно млада и Вон не беше подготвена да й направи място на върха. Тръгнаха клюки, че връзките сред двете са студени, а скиорките не се постараха да ги опровергаят. И до момента Линдзи и Мики не показват особена непосредственост, само че резервират колегиална вежливост една към друга.

Шифрин нахлу в спорта като хала. Дебютът й в Световната купа е 2 дни преди да навърши 16 години. Дълго обучавана от татко си вкъщи, тя печели с лекост надпреварите при подрастващите и демонстрира изумителни умения в слалома. Скоро след появяването си измежду най-хубавите тя хвърля ръкавицата на тогавашната стопанка в дисциплината Марлис Шилд. Австрийката и до момента държи върха за най-вече победи в слалома – 35, с една повече от швейцарската легенда Врени Шнайдер. Но по всичко наподобява, че и двете скоро ще гледат гърба на Шифрин, която има 31 и много години разполагаем, с цел да ги изпревари.

На 16 години Мики става международна шампионка, на съвсем 18 към този момент има олимпийско злато – от Сочи 2014, а след още година идва втората международна купа – освен това пред родна аудитория в Бийвър Крийк.

“Може да е от Върмонт, само че се научи на кара в Колорадо ”, споделят в меката на американските ски. Шифрин в действителност е родена във Вейл, Колорадо, само че стартира в източния зимен център на Съединени американски щати в Ню Хемпшир, дал на света Боде Милър. Баща й се мести там поради работата си като анестезиолог, само че когато щерка му е на 13, отпътува на Скалистите планини. Именно там Мики съумява да развие гения си.

Още преди Сочи дребната хала се заканва, че ще завоюва златните медали във всичките 5 дисциплини. Тогава това е невероятно, само че в месеците преди Пьонгчанг стана ясно, че Шифрин към този момент може да протяга ръка към трофеите освен в слалома. Тя демонстрира все по-добри резултати и в скоростните дисциплини, а този сезон записа даже победи над Вон. След триумфа в спускането в Лейк Луис (Канада) през декември на Мики към този момент и би трябвало единствено триумф в супер-г, с цел да влезе в извънредния клуб на скиорите с победи във всички дисциплини.
“Знаех, че мога да се боря за място в челото, може би измежду първите пет – описа тогава Шифрин. – Но трябваше да не върша никакви неточности и още много неща да се подредят. Но въпреки това се усещам в най-хубавата форма на живота си. Няма потребност да карам на максимума на опциите си, с цел да спечелвам надпревари. Това е много удобно чувство, когато би трябвало да отидеш на олимпийски игри. ”

Игрите в Пьонгчанг донесоха още злато – в гигантския слалом, само че се трансфораха в отчаяние поради повишените упования. Заболяване я извади от присъединяване в супер-г, само че един от нейните 35 чифта ски мина по пистата и донесе сензационна купа на чехкинята Естер Ледецка, която имаше повече триумфи в сноуборда.
А в последния уикенд преди финалите на Световната купа в Оре (Швеция) Шифрин си обезпечи и на доктрина Големия бистър глобус. Трофеят остава нейно владеене за втора поредна година. В добавка към него е и четвъртата дребна купа в слалома. А за съперничките на американката има още неприятни вести. “Смятам да ставам още по-добра – твърди Мики. – С екипа ми мислим единствено по какъв начин да печелим още надпревари. ”

Бори напрежението с психолог


И да си самичък на върха от време на време е мъчно. Микаела Шифрин печели някои от успехите си с близо 2 секунди разлика, само че на пистата и изключително в слалома единствено една неточност може да съсипе цяло съревнование. За да се пребори с напрежението преди старт, скиорката прибягва до помощ от спортната психоложка Лорън Лоубърг.

“Отначало си мислех, че психологът не взема решение проблемите, а ги основава – споделя Шифрин. – Но тя ме накара да се преборя с най-големия си боязън. Притеснявах се да не отчайвам хората, медиите, треньорите, околните ми. Лорън ме научи, че на финала на слалома съм същият човек, който съм била на старта. Ако си направил велико каране, не значи, че и ти си популярен. ”

За нея


Дано отново се забележим на подиума


Невероятно надарена скиорка, която работа извънредно крепко. Има големи благоприятни условия пред себе си. Стана ми доста необичайно, когато се озовахме дружно на подиума. Беше занимателно, тъй като и двете имаме огромни триумфи, само че не в едни и същи дисциплини и едновременно. Надявам се още доста пъти да се виждаме на върха.

Линдзи Вон, американска скиорка


Може да счупи върховете на Вон


Всички чакаха от нея повече медали в Пьонгчанг, което сигурно й натежа. Според мен даже златото в гигантския слалом и среброто в комбинацията са страховит резултат за нея. В скоростните дисциплини решаващи за нея бяха спомагателните тренировки и анулацията им я принуди да ги отпише. Тя обича да направи допустимо най-вече карания, с цел да се увери изцяло в качествата си. Ако остане здрава в идващите години, сигурно ще има късмет да усъвършенства някои от върховете, които Линдзи Вон в този момент слага.

Джулия Манкузо, американска скиорка

Няма различен с такава упоритост


За да караш като нея, би трябвало да си доста надарен, само че геният е единствено 10 % от триумфа. При Микаела имаме композиция от доста работа, същинско дарование, доста мощна централизация и голяма воля за победа. Не съм виждал различен човек с толкоз огромна упоритост. Задачата й да кара във всички дисциплини е доста сложна, защото й остават извънредно малко почивни дни. Но и това, което е постигнала до момента, е необикновено.

Килиан Албрехт, австрийски скиор с българско поданство, управител на Шифрин
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР