Лина Вертмюлер, кралицата на италианската комедия и първата режисьорка, номинирана

...
Лина Вертмюлер, кралицата на италианската комедия и първата режисьорка, номинирана
Коментари Харесай

Почина режисьорката Лина Вертмюлер

Лина Вертмюлер, кралицата на италианската комедия и първата режисьорка, номинирана за премията Оскар, умря на 93 години, оповестиха Асошиейтед прес и Агенция Франс Прес.

Тя, дружно с Лиляна Кавани, е измежду дребното дами, наложили се в италианското кино през 60-те и 70-те години на предишния век.

Кариерата ѝ стартира като помощник-режисьор на Федерико Фелини във филмите му "Сладък живот " и "Осем и половина ". През 1963 година тя снима първия си пълнометражен филм "Базилиски ". Следват няколко кино лентата, а през 1972 година сатирата й за мафията "Обидената Мими " е включена в програмата на кинофестивала в Кан.
 Лина Вертмюлер
За Оскар е номинирана през 1976 година със "Седемте хубавици " - освен за постановка, само че и за сюжет. Нейният "Филм за обич и безредица " - политическа алегория за зараждането на фашизма носи на Джанкарло Джанини премията за най-хубав артист на кинофестивала в Кан през 1973 година

Лина Вертмюлер работи интензивно до 2004 година През 2019 година Лина Вертмюлер получава почетна премия Оскар за изцяло творчество.
 Лина Вертмюлер
Италианският министър на културата Дарио Франческини отдаде респект на Вермюлер, като сподели, че "класата и безпогрешният ѝ жанр " са оставили диря върху италианското и международното кино.

Кметът на Рим Роберто Гуалтиери се поклони в Туитър пред "една легенда на италианското кино, велика режисьорка, основала филми, изпълнени с подигравка и просветеност ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР