Лимитите се представят пред обществото едва ли не като панацея,

...
Лимитите се представят пред обществото едва ли не като панацея,
Коментари Харесай

Иван Маджаров: Не е вярно, че без лимитите системата ще рухне

Лимитите се показват пред обществото надали не като панацея, надали не системата ще рухне, в случай че ги няма. Не е правилно, няма да рухне, ще се вкарат други механизми, които да управляват. В това увери ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров в студиото на Българска национална телевизия.
По думите му има предели и по тази причина има надлимитна активност. Това е един елементарен метод да контролираш макрорамката на бюджета. Всъщност е елементарен, само че доста недодялан и води до доста други последици след себе си. Спира въобще напъните на ръководството и на касата, и на страната за въвеждане на по-ефективни ограничения за надзор, разяснява Маджаров.
 Кацаров: Ще упорствам да отпаднат лимитите за лечебни заведения Кацаров: Ще упорствам да отпаднат лимитите за лечебни заведения
Ще упорствам да отпаднат лимитите. Това съобщи министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров. Кацаров сподели това в Министерство на здрав...
Според него това, което е предложил през вчерашния ден министър Кацаров за промяна в опазването на здравето, в действителност е истинската промяна отпреди 20 години.
" Така беше замислена - парите да следват пациента, да няма предели, да няма диспропорции, да бъдат вярно остойностени дейностите, които заплаща НЗОК. Това са неща, които се изкривиха с времето. Въведоха се предели, тъй като по-лесно се ръководят средствата по този метод ", безапелационен бе шефът на БЛС.
Д-р Маджаров изясни разликата сред това болничното заведение да има задължения и Касата да има задължения. Ако Касата има задължения, това значи, че парите са свършили и би трябвало по някакъв метод да се актуализира бюджетът на касата. " Такова нещо не се случва към този момент доста години. Всяка година прехвърляме. Тази година от 2020 година прехвърлихме в 2021-ва 94 милиона от болнична помощ ", сподели Маджаров.
Той изясни и основаването на клиничните пътеки като способ за логаритъм, по който наложително да се извърши нещо на пациента като диагностика и лекуване и по-късно въз основа на този логаритъм да получи възнаграждение лечебното заведение за този пациент. " Проблемът на клиничните пътеки е, че в никакъв случай няма двама идентични пациенти, един човек се нуждае от една грижа, различен от по-малка, трети от по-голяма, пътеките не регистрират това, те преглеждат приблизително претеглен случай. Те преглеждат от всички минали пневмония, приблизително какъв брой би коствало на системата ", даде образец той.
 Съдът реши: НЗОК би трябвало да заплаща и за лекувания, които са надлимитни Съдът реши: НЗОК би трябвало да заплаща и за лекувания, които са надлимитни
Решено: Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не може да откаже възнаграждение на активността на лечебните заведения, даже когато те са...
Другият минус съгласно него е, че те са били оценени по специалности и по този метод са довели до изкривявания в системата - някои специалности се оказаха по-добре платени спрямо други. 
По думите му самият метод на заплащане и написаните логаритми не са причина за злоупотреби. Предпоставката е въведена дружно с въвеждането тогава на здравноосигурителния модел на системата за надзор, уточни Маджаров.
Той беше безапелационен, че би трябвало да се върви към електронизация, да се върви към интензивност и от страна на потребителите на здравни услуги, с цел да не се позволява да се регистрират фиктивни услуги.
Прочетете още по тематиката:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР