„Лимитът да теглим дълг догодина ще е 10-12 милиарда. Това

...
„Лимитът да теглим дълг догодина ще е 10-12 милиарда. Това
Коментари Харесай

Финансовият министър: В бюджета за 2022 г. лимитът да теглим дълг е 10-12 милиарда

„ Лимитът да теглим дълг следващата година ще е 10-12 милиарда. Това е дълговият запас. Не споделям, че ще го теглим, само че ще го заложим “, разгласи служебният министър на финансите Валери Белчев в рубриката „ Властта приказва! Открито” във Фейсбук. Той означи, че би възнамерявал заем с интернационална емисия дългови бумаги.

„ До края на годината страната няма да тегли нов дълг “, изясни министърът. Според него е допустимо да приключим годината с най-малък бюджетен остатък.

Относно това дали се чака повишаване на налозите, финансовият министър бе безапелационен, че в оферти от служебното държавно управление бюджет не се планува налозите да се подвигат.

В плана за бюджет на служебния кабинет не се планува понижаване с 10% на разноските, с цел да не се редуцират чиновници. Освен това е заложено нарастване на заплатите с 5%.

Министър Белчев дефинира като забавна концепцията минималната заплата да е % на междинната заплата. Той направи ангажимента, че това не може да стане от на следващия ден, а проектите са да влезе от 2023 година За него диференцирана минимална заплата по райони е нещо, „ което би разбъркало системата съществено “. Той вижда смисъл в тази концепция, само че процесът за подготовка бил прекомерно дълъг.

„ Разглеждаме специфични механизми за ограничаване на износа, като мярка против цените на еленергията “, разгласи Белчев и направи ангажимента, че това е тежък развой. За да се получи позволение от Европейска комисия за тази стъпка са нужни от 1 до 3 месеца.

Във връзка с приемането на заработените пари в плик, Белчев счита, че казусът не е едностранен. „ Механизмите, които обсъждаме е да се основат тласъци и наказания, хората, които одобряват такива пари да не могат да се употребяват от избрани привилегии. Доста огромен % от заплатите в плик се дават в ресторантьорството “, разяснява финансистът.

По мотив детските добавки, Белчев счита, че „ да раждаш деца не е бизнес “, а държавното управление прави, каквото може и надбавките се покачват с 20%, „ което не е по никакъв начин малко “.

„ Министерството на финансите/МФ/ е длъжно да внесе предложение за бюджет за 2022 година ", уточни министър Валери Белчев. Той се спря и на рецензиите, че финансовото министерство не е изчакало бъдещият кабинет да си направи планове и да предложи бюджет за 2022г.

„ Това, че няма постоянно държавно управление, не значи, че финансовото министерство ще спре да работи. Законът изисква МФ да внесе бюджет. Длъжни сме да внесем бюджет. Отговорност на политическите партии е да решат, какво ще създадат с него”, посочи Валери Белчев.

Той се обоснова и с обстоятелството, че договарянията за сформиране на държавното управление към момента не са завършили.

„ Нямаме правото да ги чакаме”, счита Белчев. Експертите на министерството са се срещнали с контрактуваното сред партиите и МФ е отразило сделки в проектобюджета.

„ За промени не можем да приказваме от позицията на длъжностен кабинет. Това, за което желаеме да се погрижим, е приходите на българите да не понижават и да не страдат от покачването на цените”, посочи Белчев. По думите му е изключително значимо безспорната стойност на приходите на пенсионерите да не спадат. Финансист №1 на страната изясни, че до момента минималната пенсия е 300 лева с добавка от 120 лева

„ Нашата цел е да продължим да изплащаме същите средства”, увери министърът. За да не намалеят парите за пенсионерите след рухването на коронавирус ограниченията, МФ предлага базовата пенсия да стане 370 лева, като остатъкът до актуалната надбавка, да бъде нова коронавирус помощ. Така съгласно него след края на рецесията, в най-лошия случай минималната пенсия ще остане 370 лева

Министър Белчев акцентира, че инфлацията тормози всички, само че тя не е толкоз висока и той не чака шоково повишаване на цените.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР