Лилиан Бетанкур, обявена за най-богата жена в света за 2017

...
Лилиан Бетанкур, обявена за най-богата жена в света за 2017
Коментари Харесай

Почина Лилиан Бетанкур, мадам L’Oreal

Лилиан Бетанкур, оповестена за най-богата жена в света за 2017 година и щерка на Южен Шюеле - създателят на козметичната империя L`Oréal, е умряла на 94 години, заяви " Ройтерс ".

Агенцията цитира публично изказване на нейната щерка, Франсоаз Бенаткур Мейерс.

" В този мъчителен за всички ни миг желая да потвърдя от името на цялото ни семейство, че сме неотлъчно свързани с L`Oréal и имаме цялостно доверие на президента на компанията Жан-Пол Ажон и неговия екип ", заява още тя.

Лилиан Бетанкур е умряла в сряда в дома си. Все още няма детайлности къде и по кое време ще бъде поклонението.

В последните години името й бе забъркано на няколко пъти в съществени политически кавги за корупция на държавно равнище, следствия и правосъдни каузи по тях. През 2011 година тя загуби ръководството над L`Oréal, когато френски съд постанови да бъде сложена под настойничество на щерка си Франсоаз и двамата си внука Жан Виктор и Никола Мейерс. Делото за настойничество бе заведено от щерка й, която упрекна обкръжението на майка си в шикалкавене.

Лилиан Бетанкур е родена на 21 октомври 1922 година в Париж и е единственото дете на Бетси и Йожен Шюлер, който слага основите на днешната могъща компания, воден от едно привидно нормално предпочитание – да изобрети и подари на жена си качествена багра за коса. Когато Лилиан е на 5 години, майка й умира. Баща й се заема с развъждането и възпитанието на момиченцето, което гради мощна връзка посред им. След време Лилиан ще каже „ Аз съм на първо място момичето на баща. ”

Когато е на 10 години, татко й се дами наново, само че продължава да възпитава щерка си в дух на усърдие и дисциплинираност.

По това време L’Oreal към този момент е тръст, който създава освен бои за коса, само че и първите шампоани в личен цех с над 100 служащи.

Йожен Шюлер демонстрира забележителен усет и редом с ръководството на бизнеса си, създава маркетинг тактики, рекламни слогани и радиоклипове с рекламни песни.

На 15 години Лилиан стартира първият си стаж в фамилната компания като през ваканциите лепи етикети на шишенцата с бои и лосиони.

Една от най-богатите дами в Европа в никакъв случай не не помни каква е цената на труда, тъй като през годините постоянно споделя " Пари? Богата? Това са грозни думи. Състояние е по-точно. Това става с шанс! “

На 25 години се среща със брачна половинка си Андре Бетанкур по време на лекуването си  от туберкулоза в първокласен швейцарски санаториум. Той е три години по-голям от нея и прави забележителна социална и политическа кариера с поддръжката на Фрасоа Митеран - става народен представител в Националното заседание, министър, външен министър, сенатор и най-после учен. През 1953 година се ражда единственото им дете – щерка им Франсоаз, която сега също е член на управителния съвет на L’Oreal.

През 1957 година 35-годишната Лилиан наследява козметичната империя. Тя съумява да наложи компанията в голям мащаб, с невиждан за времето си пробив на пазара на Изток. Ходът е опасен, само че Бетанкур се оказва права в упованията си и компанията печели повече от Япония и Китай, в сравнение с в Съединени американски щати.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР