Lild първи въвежда стандарт за всички свои колбаси да са

...
Lild първи въвежда стандарт за всички свои колбаси да са
Коментари Харесай

Йордан Рибаров, Lidl: Всички наши колбаси се тестват четири пъти годишно и са без механично отделено месо

Lild първи вкарва стандарт за всички свои салами да са без механично отделено месо и към момента е веригата, на която всички лични марки се създават с условия над нормативните.В България най-вече се употребяват варено-пушени салами, като варено-пушен бут, контрафиле и гърди, както и кренвирши.Колбасите на Lidl минават четири физико-химични и микробиологични разбора всяка година, както и ежемесечен органолептичен разбор – за усет, аромат, цвят, конструкция.
Българските консуматори са безапелационни, че Lidl е веригата в страната, която предлага най-хубаво качество на личните марки. Това демонстрират пет изследвания QUDAL – Quality meDAL, извършени от интернационалната асоциация за узаконяване ICERTIAS през 2022 година измежду разнообразни възрастови групи.

Сред отличените артикули са и едни от най-важните за българина - сухите салами лична марка на веригата. Лесно ли се реализира това високо качество на налична цена, беседваме с индивида, който персонално тества 80 типа салами от личните марки на Lidl ежемесечно - Йордан Рибаров, управител „ Стоково доставяне “ в Лидл България.

Г-н Рибаров, по какво потребителят може да се ориентира в морето от оферти и да разбере кой салам е фактически първокласен, по чиста рецепта?

Потребителят може най-лесно да се ориентира в избора си, като следи за следните два индикатора - % месо в салама и броя на съставките. Качественият салам е с висок % месо и с дребен брой съставки, сред 5 и 10. За малотрайните варено-пушени салами стандартът е най-малко 60% месо, а за по-висококачествените артикули в тази категория - най-малко 80%, като да вземем за пример кренвиршите по стандарт „ Стара планина “, които са с към 83% свинско месо. При сурово-сушените салами - сушеници, луканки, суджуци, процентът месо в наличието би трябвало да е най-малко 90. Тук желая да подчертая, че в Lidl изписваме на етикета този %, тъй че потребителят незабавно да се ориентира, въпреки че постоянно другаде не го вършат. Нашите лични марки са с характерности по-високи от нормативните условия. Например кренвиршите ни Pikok са с към 84% пилешко, а имаме и с 84% свинско. Очакванията на нашите клиенти са високи. Затова сме въвели процеси, с които да сме сигурни, че ще ги осъществим.

Разкажете ни какъв в действителност е индустриалният развой при саламите.

Зависи какъв вид са. Има две основни категории - с или без термична обработка. Луканката, да вземем за пример, е чист недопечен артикул, който не е подлаган на термична обработка, за разлика от кренвиршите, които се подлагат на изсъхнало варене, с пара, в същото време се опушват, след което се охлаждат, преди да станат подготвени за консумация. При шпековите колбаси процесът още веднъж включва пара и дим, само че след изстудяване и подсушаване продуктът се изсушава още няколко дни. Съответно,

за 1 кг подготвени кренвирши се употребяват към 0,7 kg. сурово месо, до момента в който за 1 kg. шпек количеството месо е 1,2 kg., за 1 kg. луканка – от 1,4 до 1,8 kg. сурово месо.

Ако би трябвало да дам образци от личните марки на Lidl, висок клас е шпек „ Бургас “ на марката ни „ Родна стряха “ - с 95,8% свинско месо и от 8 съставки. Шпек Baroni е с 96% месо, само че от по-малки и разнородни части, т.е. разликата идва от качеството на суровината и интервала на сушене. Друг образец е филе „ Елена “ още веднъж на марката ни „ Родна стряха “ – там месото e свинско контрафиле, като на 100 грама подготвен артикул месото е 185 грама.

Тук е значимо да се каже, че всички салами лични марки на Lidl се създават без вложение на механично отделено месо. При механичното обособяване процесът се извършва машинно и под налягане, а получената суровина е с високо водно наличие и ниска хранителна стойност, което изисква вложение на повече консерванти, сгъстители и оцветители, с цел да се придаде форма и сбитост на крайния артикул. Обратно,

ръчно отделеното месо е директна причина за намаляването на разнообразни добавки като консерванти, овкусители, оцветители, белтъци и други.

В Lild първи въведохме това като иновация и към момента сме веригата, на която всички лични марки салами са без механично отделено месо. Така имаме опцията да предлагаме на нашите клиенти висококачествени артикули, с достоверен и автентичен усет освен във високия, само че и в ниския ценови клас, осигурявайки още по-голямо многообразие от салами с оптимално съответствие сред качество и цена.

Колко и кои са личните ви марки и с какво се отличават те?

На българския пазар Lidl предлага четири лични марки салами, които съставляват 80% от целия подбор. Сред тях е добре познатата на клиентите продуктова линия „ Родна стряха “, която се прави единствено и само от български производители, като се съблюдават достоверните предписания и усети от предишното. Традиционни деликатеси като филе „ Елена “, Горнооряховски суджук и стандартът „ Стара планина “ са същността на тази марка. Филе „ Елена “ може да се създава в цяла България, при изискване че се съблюдава рецептата, обаче Горнооряховският суджук e районно предпазен, което значи, че може да се прави единствено в Горна Оряховица.

Baroni е най-достъпната в ценово отношение марка, която макар ниската си цена покрива всички критерии за качество без компромис и без МОМ. Всички български артикули Baroni - варено-пушени бут, контрафиле, шпекови колбаси, кренвирши, луканков колбас, сушиеница, суджук, луканка - се създават от най-големия потвърден български сътрудник в сегмента „ Месокомбинат Ловеч “.

Pikok е марка, която предлага доста положително качество на преференциална цена. Тук разнообразието е в действителност огромно - от кренвирши и наденици до варено-пушени ребра и бирени пръчици. Марката предлага и линията

Pikok Pure - артикули без консерванти, овкусители и оцветители,

Те се създават по новаторска технология, при която изкуствените добавки се заместват с натурални, като алено цвекло и витамин С, с най-малко 90% месо, по чиста рецепта, в отговор и на възходящата наклонност в потребителското търсене за по-качествени и чисти артикули, най-вече от натурални съставки.

Dulano е личната марка на Lidl за създадени само в Германия специалитети от месо - най-високо качество и артикули, изчезнали в другите търговски вериги като цяло. Преобладават нарязаните салами, като емблематични са варените, сушените шунки и луканкови колбаси, да вземем за пример шунка, пастет – немско качество, единствено от месо. Dulano Selection e подмарка със същото високо качество, само че с генезис от други страни като Испания, Англия и Италия, отличаващи се с висок стандарт, супер специфични меса и екзотика във усета. Тук считам, че е забавно да загатна съпоставката на усета на българските луканкови колбаси, които се приближават до луканката, до момента в който вносните са със характерна киселост, присъщи за австрийските и немските луканкови колбаси. И въпреки че като характерности на месото продуктите са сходни, значим е процесът на обработка - това е, което ни прави разнообразни.

Какви са трендовете в потреблението, българинът обича ли да опитва с усетите, или избира обичайните предписания, които познава?

Свинското е най-популярният вид месо при саламите, като след него се подреждат птичите меса. Най-много се употребяват варено-пушени салами като бут, контрафиле и гърди, както и кренвирши.

В последните години преднамерено пораства сегментът на нарязаните салами като луканков колбас, филе „ Елена “ и разнообразни варени и сушени шунки.

Растящ интерес генерира и така наречен сегмент на крайните части – артикули с посредствен търговски тип, само че действително със същите качества и на доста преференциална цена.

Най-предпочитаната ни лична марка салами е Pikok - те съставляват 1/3 от продажбите от началото на годината. Това се дължи както на оптималното съответствие цена-качество, особено за всичките ни лични марки, по този начин и на по-голямото многообразие артикули в тази съответна марка. Популярни са кренвиршите Pikok, бирените пръчици, шунка „ Прага “, франкфуртери от свински бут, деликатесен колбас от цели части месо.

Сред моите обичани артикули са пастърма „ Родна стряха “, с 96% месо, немски охладен пастет Dulano, шварцвалдска шунка.

Как регулирате качеството на саламите лична марка на Lidl?

Очакванията на нашите клиенти са високи, по тази причина сме въвели процеси, с които да сме сигурни, че ще ги осъществим. За всички салами лична марка прилагаме непоколебим надзор върху целия развой на произвеждане и доставка, като нашите лични стандарти за качество са даже по-високи от нормативните условия.

Прилагаме надзор още на равнище асортимент на доставчиците на месото, тъй като за нас е значимо да предложим артикули с потвърден генезис, основани по чисти предписания.

Също по този начин продуктите минават четири физико-химични и микробиологични разбора годишно, които се правят в лаборатория - два пъти от наша страна и два пъти от страна на производителя. Изследват се хранителни стойности, сол, влага и химични индикатори. Допълнително всички салами от личните марки се подлагат на ежемесечен органолептичен разбор – за усет, аромат, цвят, конструкция и други Аз персонално тествам 80 типа салами лична марка всеки месец. Контролът служи и като противоположна връзка за доставчика, тъй като, в случай че една луканка да вземем за пример не дава отговор като конструкция на критериите, се стопира доставката, до момента в който бъде показано нужното качество. Най-важното изискване е обезпечаването на константното качество, на което нашите клиенти са привикнали и което, в комбиниране с оптималната цена, трансформира саламите ни от личните марки в артикули без аналог у нас.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР