Лилаво бе небето рано сутрин днес на много места в

...
Лилаво бе небето рано сутрин днес на много места в
Коментари Харесай

НИМХ пусна снимка на Лилаво небе над България и издаде предупреждение

Лилаво бе небето рано заран през днешния ден на доста места в България.

От Национален институт по метеорология и хидрология разгласиха фотография в обществената мрежа.

Как се случва това?

Всъщност лилавите талази се движат по-бързо от сините, тъй че по небето се разпръсква повече пурпурна светлина. Чувствителността на очите ни въздейства върху цветовете, които виждаме. Тъй като синьото е по-близо до центъра на окото ни от лилавото, ние виждаме синьо небе вместо лилаво. Ако сте се заглеждали постоянно в залезите, знаете, че не всеки път са едни и същи. Защо е по този начин? Много хора споделят, че най-красивите изгреви и залези се случват през есента и зимата, когато атмосферата е суха и разрешава на светлинните талази да пътуват по-бързо, написа az-deteto.bg. Въпреки това, доста други неща трансформират цветовете на залеза (изгрева) посредством прибавяне на нови молекули газ във въздуха.

От Национален институт по метеорология и хидрология издадоха и предупреждение жълт код за мощен югозападен вятър (14-19 m/s) в Югоизточна България.

Днес облачността, най-вече междинна и висока, ще се усилва и вплътнява. Сутринта в равнините и низините ще е мъгливо. След обяд в северозападните региони ще стартират превалявания от дъжд, а до среднощ ще завали на доста места в Западна и Централна България. Преди обяд ще духа сдържан, в югоизточните региони - краткотрайно мощен югозападен вятър. След обяд последователно ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще са от 9° - 11° в Северозападна България до 16° - 18° тук-там в югоизточните региони, в София - към 13°.

Над планините ще бъде най-вече облачно и прохладно. Ще духа мощен, по високите и открити елементи - плевел вятър от запад-югозапад. След обяд в масивите от Западна България ще стартират превалявания от дъжд, над 2000 метра - от сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 12°, на 2000 метра - към 4°.

По Черноморието облачността ще е забележителна, междинна и висока. Без превалявания. В утринните часове тук-там ще има мъгла или ниска облачност. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен югозападен вятър, след обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще са 13°-16°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР