Лихвите се вдигат, не трябва да допускаме младите отново да

...
Лихвите се вдигат, не трябва да допускаме младите отново да
Коментари Харесай

Владислав Панев: Задава се много опасен за държавата предизб...

Лихвите се подвигат, не би трябвало да позволяваме младите още веднъж да тръгнат към Терминал 2 - както през 2008 година

Няма огромен късмет за държавно управление с наше присъединяване, в ГЕРБ липсва възторг за промени

Апокалипсисът с газа беше избирателен, прогнозите за зимата са оптимистични

Парламентът би трябвало да гласоподава съответна помощ за Киев със периоди и държавното управление не може да откаже

 

- Г-н Панев, нов парламент, нов шанс! Да стартираме с тематика номер 1 - Бюджет 2023. Какво очаквате да се случи?

- Очакванията са това да бъде избирателен бюджет. Голяма част от обединенията са подготвени да дадат всичко на всички, което е доста рисково в дълготраен проект за българските финанси. Те се намират в доста положително положение все още, с невисок държавен дълг, само че това може да се промени в рискова посока. През 80-те и 90-те години на предишния век сме следили по какъв начин държавният дълг пораства с няколко десетки проценти от Брутният вътрешен продукт, и то години наред. Помним какво се случи след това. Задава се международна криза, може би даже към този момент сме влезнали в нея, лихвите по заемите потеглиха нагоре. Това значи, че в случай че сте имали вноска по ипотеката от 800 лв., на следващия ден може да стане 1500 лв.. Това е съществено тестване за фамилии, които са теглили огромни заеми. През 2008 година доста младежи останаха без работа и емигрираха, тъй като не съумяха да посрещат новите лихви. И не се върнаха! Тази емиграция е  много тревожна. И би трябвало да обърнем в идната година внимание навръх младите фамилии с заеми. Не да тръгнат още веднъж всеобщо към Терминал 2.

Не единствено младите са с заеми. Какво чака пенсионерите да вземем за пример?

- Да кажем, че най-вече млади и хора на междинна възраст теглят ипотеки или още изплащат. Пенсионерите ще получат нарастване по швейцарското предписание, техните приходи ще порастват по-бързо от инфлацията. За мен решението на финансовия министър да не внася бюджет за 2023 година значително е вярно. Просто не се знае какво ще излезе от Народното събрание, когато внесеш бюджета. Помните актуализацията единствено преди няколко месеца, която излезе с 1 милиард лв. разноски нагоре. Представете си сума от 5 милиарда, тъй като няма да е един милиард, подложен върху декларирания недостиг от 6%. Затова назовавам държанието на финансовия министър отговорно. Бюджетът е работа на постоянно държавно управление и ясно болшинство в Народното събрание.

- Тоест, в случай че работим и следващата година по сегашния бюджет, няма да е съдбовно?

- Не виждам драма, в случай че сегашният бюджет остане през първото тримесечие на 2023 година или до образуването на постоянен кабинет. Парламентът не може да внася бюджет, само че депутатите могат да трансформират данъчни закони, тъй че не сме безгласни букви.

- Но някогашната съпротива, която през днешния ден се кани да ръководи, чертае апокалиптични картини при този бюджет? Едва ли не непостижима задлъжнялост на генерации напред?

- Помните, че актуализацията на този бюджет беше призната с близо 240 гласа (б.а. - 230). Значи тогава и те са дали своят вот за него. Към кого тогава са ориентирани офанзивите? Бюджетът не е толкоз неприятен. Въпросът е какво вършим с бюджет 2023. Заложени са 6% инфлация, само че при растящите лихви тя може да падне и до нула. Отлична вест за семействата и за фирмите, само че неприятна за хазната, която ще има по-ниски доходи от Данък добавена стойност. А  в същото време пенсиите ще порастват, заплатите в бюджетния бранш към този момент са нагоре. 

- Ще успее ли Народното събрание да одобри законите по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), преди да бъде разхлабен, в случай че не се избере постоянен кабинет?

- В нашата група изчислихме интервал от 4-5 месеца плътна работа. Това са обемни закони и не всичките са импортирани. 

- Ще има ли парламент до Нова година?

- Да, като виждам по какъв начин президентът е подкарал консултациите, може да имаме и след Нова година. Очевидно, за разлика от различен път, в този момент той не бърза. 

- Любима ваша тематика е цената на газа, май се отсрочва апокалипсисът, който чертаеха мнозина?

- Чертаеха го изцяло предизборно. Апокалипсис няма да се случи, нито пък  Жан-Виденова зима. Макропоказателите на България не са такива. Отделно хранилищата на Европа са цялостни и цената на газа се срина. Помните, че говорихме единствено преди 2 месеца за 7 танкера, които можеха да бъдат импортирани на 175 евро за мегаватчас. И това ни се виждаше на ниска цена, тъй като тогава цената беше 300 евро. Сега има спотова пазарна цена от 30 евро, фючърсите за ноември са на 100 евро, а внасяме и азерски газ отново за към 30 евро. Същото е при тока. Бизнесът говореше, че не може да издържи при цена от над 250 лв. за мегаватчас. КЕВР дефинира 160 лв. за ноември, съгласно мен може да падне даже под 120 лв. за ноември и декември. Вярно, в този момент е по този начин, след два месеца може да е друго. Важно е какъв брой студена ще е зимата, има и други фактори, само че нещата наподобяват по-оптимистично.

- А и Европа сякаш се освобождава от енергийната си зависимостта от Русия?

- Нови терминали за полутечен газ бяха пуснати предварително, корабите пътуват на негативни цени. Като цяло вложенията във ВЕИ са в космоса съпоставяне с предходната година. Говорим за пазари като Нидерландия, Германия, Гърция. Дори Полша, най-големият бранител на въглищата, бележи неповторими растежи при ВЕИ. Просто е преференциално - на ниска цена и те прави самостоятелен.

- Друг спор по ПВУ - би трябвало ли наложително да закриваме тецовете?

- Ако питате мен, би трябвало незабавно да закрием тези, които цапат несъразмерно, а не са основни за българската енергетика. Това са „ Брикел “ и Топлоелектрическа централа " Марица 3-Димитровград. Те дават 1-2 % от силата  на България, в случай че ние изнасяме 30 % от нея. Тоест, нищо не дават, а цапат, не дават отговор на безспорни никакви правила, тровят въздуха на хората. Очевидно  корупционна скица. Служебното държавно управление продължава да поддържа „ Брикел “. Това се видя и от ходенето на господин Янев там, всеобщото гласоподаване за неговата партия в районите, в които има въздействие господин Ковачки. На първо време те би трябвало да бъдат затворени, а останалото да следва логиката на пазара. Заради въглеродните излъчвания силата от въглища става доста по-скъпа от тази, създадена от ВЕИ. Така или другояче, тецовете няма да устоят на конкуренцията до 2038 година, когато би трябвало да бъдат затворени. Опасенията при вложенията във фотоволтаици са други - дали през лятото на 2024 година няма да е нула цената на тока през лятото. Затова тук е значимо съхранението в акумулатори, което разрешава да продаваш вечерта, когато няма слънце.

- Аргументът за тецовете може би е повече какво ще вършим с тези хиляди хора, които ще останат без работа?

- „ Брикел “ са надалеч от хиляди хора. Аз бях пресметнал, че по-изгодно за страната е да заплаща на тези служащи, без тецовете да работят, тъй като при N пъти замърсяване над нормата дерогацията отпада. Важно е да се запазят приходите на служащите, а не работни места като численост. Нека на тези хора бъдат обезпечени приходи за прочут интервал и преквалификация. Помните, че огромен проблем беше затварянето на „ Кремиковци “, а се оказа, че напълно не е по този начин. Или тютюневият отрасъл в Кърджалийско. Сега се гледа доста по-малко тютюн, само че районът надалеч не умира. Напротив, вижте Гълъбово. Хората бягат от там, тъй като въздухът е токсичен. 

- Да минем към тематиката Украйна, където бяхте тъкмо преди изборите. Дори всички така наречен евроатлантически партии да гласувате военна помощ, допустимо  ли е Министерският съвет да я спря с мотив, че оставаме без въоръжение за обикновена отбрана?

- Най-сигурното е да дадем точна спецификация какво тъкмо желаеме да дадем - еди-колко си танка, еди-кой си модел. Или гаубици, с които Украйна да се пази, т.е., да пази нас в последна сметка. И с прецизен период - до 28 февруари, да вземем за пример. А не решение - задължаваме държавното управление да даде оръжие. Ако няма период, може да кажат: ОК, приготвяме, само че това ще ни отнеме година. Ако е задоволително съответно нашето решение като парламент, по Конституцията на България държавното управление е длъжно да се съобрази.

- Бяхте в Украйна, какво видяхте действително там?

- Бях в Болград, където беше много спокойно, защото е надалеч от фронтовата линия. Хората са настроени за неотдавнашен свършек на войната в интерес на Украйна.

- Някои политици у нас споделиха, че надали не принудително активизират българчетата там?

- Поне аз не съм усетил от диалозите там. Нито неодобрение, че българите ги активизират повече от останалите. Няма такова нещо.

- Последно, ще има ли постоянно държавно управление в границите на този парламент?

- Това единствено баба Ванга може да го каже. Не предвиждам. Може и да се образува държавно управление към обединението, която избра ръководител на Народното събрание. 

- А държавно управление с присъединяване на Демократична България?

- Все по-малък става шансът. За нас не  е значимо просто да има държавно управление, а какво ще бъде то. Да извършва основните задания, за които към този момент загатнах. Трябва България да излезе по-силна от рецесията, а страната ни има всички макроикономически данни за тази цел. 

- От ГЕРБ ви изпращат по няколко скрити или не толкоз скрити предложния дневно? Обещават ви и правосъдна промяна, и други тематики?

- Да, по този начин е. И ние сме внесли няколко съответни законопроекта - за правосъдна промяна, за стопански промени. Нека забележим ГЕРБ по какъв начин ще ги гласоподават. Явно мандатите ще се влачат постепенно. Ако в идващите няколко седмици имаме основни решения по упоменатите тематики, приказката може да е друга. Но в този момент не ми наподобява да има огромен възторг за промени. Ако диалозите са кой кое министерство да вземе, за мен не е съществено. Аз не съм пристигнал в Народното събрание да се пазарим, а да променим България. И не го споделям предизборно.

Визитка

Владислав Панев е икономист, роден в Димитровград, приключва УНСС. Развива сполучлив частен бизнес, преди да стане народен представител. Съпредседател на Зелено придвижване и на " Демократична България ". Депутат в последните четири Народното събрание.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР