Лихвите по жилищните заеми в България не се оттласкват от

...
Лихвите по жилищните заеми в България не се оттласкват от
Коментари Харесай

Лихвите по жилищните кредити в България остават на дъното

Лихвите по жилищните заеми в България не се оттласкват от многогодишното си дъно и при започване на новата 2024 година Официалната статистика на Българската национална банка демонстрира, че междинният лихвен % по ипотеките в България се намалява минимално с 0.1 пункт по отношение на предходния месец до 2.57%.

Това се случва макар рекордните лихвени покачвания в Европа и макар ограниченията от страна на Българската национална банка за повишение на наложителните запаси.

Лихвите по жилищните заеми в България доближиха рекордно дъно от 2.47% през септември 2022 година и се покачиха едвам незабележимо от този момент.

Така се стигна до изкривената обстановка ипотечните заеми в България да се отпускат при доста по-ниска рента по отношение на тези в страните от еврозоната да вземем за пример.

Цената на ипотечните заеми в България значително се пресмята на база размера на депозитите и поради огромната ликвидност в банките лихвите по жилищните заеми не престават да бъдат толкоз ниски. Така на процедура лихвите тук не се повлияват от решенията на Европейската централна банка и показателя Euribor. Това е и повода да вземем за пример лихвите по ипотечните заеми в България да са с близо 1.5 пункта под междинното за еврозоната. 



Статистиката демонстрира още, че обичайно за България след празничния декември при започване на новата година лихвите по потребителските заеми се намаляват до 8.67% или към равнищата от месеците преди декември.

През януари леко поевтиняват и бизнес заемите като се изключи дребните корпоративни заеми до 1 млн. евро, отпускани в левове.



Лихвите по депозитите пък, които едвам се отлепиха от нулата през последната година, през януари се намаляват за семействата и леко порастват за бизнес бранша. Според данните на Българска народна банка към януари 2024 година междинният лихвен % по най-масовия депозит в левове за семействата се намалява до 0.74%.

Лихвите по депозитите за компаниите пък леко порастват през януари – до надлежно 2.31% за тези в левове и 2.87% за тези в евро.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР