Лихвите по жилищните кредити запазват нивата си около 2,5%. Това

...
Лихвите по жилищните кредити запазват нивата си около 2,5%. Това
Коментари Харесай

БНБ: Лихвите по жилищните кредити запазват нивата си около 2,5%

Лихвите по жилищните заеми резервират равнищата си към 2,5%. Това демонстрират последните данни на Българска народна банка. Расте обаче оскъпяването на заемите за настоящо ползване с 1% за юли по отношение на юни.

България още веднъж изостава от европейската наклонност за растеж на лихвените проценти, само че до края на годината е допустимо повишаване до две на 100.

Лихвите по ипотечните заеми остават ниски, само че пазарът на парцели е в застой. Темповете на растежа в кредитирането са забавени на половина - до 14 на 100 при 30% при започване на годината, а записаните покупко-продажби с парцели понижават трето подред тримесечие.

Заради очакване на по-високи лихви, само че и за по-ниски цени на жилищата, споделя финансовият анализатор Десислава Николова:

" Хората чакат корекции на пазара и изчакват сега. Малко по-предпазливи са във връзка с лихвите, макар, че не чакаме доста огромни промени, може би към 1, най-много 2 % да набъбнат лихвите ".
Притеснителна обаче е наклонността на повишаване на лихвите по заемите за настоящо ползване от началото на годината. А растежът през юли спрямо юни е от 8 на 9 %.

Ниски остават равнищата на лихвите по спестяванията:

" Банките до момента в който притеглят подобен запас под и на 1 % годишна рента по депозит, могат да си разрешат дейно да употребяват този запас, като го дават на по-ниска цена в сравнение с тази, която виждаме в Европа ", предава БНР.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР