Лихвите по депозитите на домакинствата остават почти без промяна през

...
Лихвите по депозитите на домакинствата остават почти без промяна през
Коментари Харесай

Лихвите по депозитите на домакинствата запазват спокойствие през юли

Лихвите по депозитите на семействата остават съвсем без смяна през юли. Това обаче не е спънка за българите да трансферират свободните си пари в банка. През юли, да вземем за пример, данните от Българска народна банка демонстрират 7% растеж на депозитите на семействата.  В последна сметка влоговете им към този момент са на обща стойност 68.40 милиарда лева, което съставлява 44.3% от Брутният вътрешен продукт на страната, в края на седмия месец.

През юли междинният лихвен % по депозитите с контрактуван матуритет в левове нараства с 0.03 процентни пункта до 0.13%, а по тези в евро спада - с 0.01 прочие п., до 0.13 на 100.

Средната рента по овърнайт-депозитите в левове и в евро се резервират на равнища от 0.00 %, като това е годно в последните дванадесет месеца.
Средният лихвен % по влоговете, контрактувани за прилагане след предупреждение, в левове се трансформира нищожно надолу - до 0.12%, а по тези в евро остава на равнище от 0.17 на 100.
По-високата рента естествено се отразява позитивно върху размера на новия бизнес по депозитите с контрактуван матуритет в левове. Сумата се усилва с 3.2% (3.7 млн. лева.) до 117.3 млн. лв.. При влоговете с контрактуван матуритет в евро се регистрира растеж от 32.8% (25.5 млн. лева.) до 103.3 млн. лв..

По данни на Българска народна банка, през юли и

нефинансовите предприятия

могат да се възползват от покачването на лихвите . В съпоставяне с юни междинният лихвен % по депозитите с контрактуван матуритет (ДДМ) в левове се покачва с 0.16 процентни пункта до минус 0.24%, а по тези в евро – с 0.10 прочие п. до минус 0.29 %.

Това несъмнено и при тях една от аргументите в края на юли депозитите им да се усилват. Сумата в тях е 36.16 милиарда лева (23.4% от БВП). В съпоставяне със същия месец на 2021 година те се усилват с 18.2 на 100. От друга страна, компаниите мислят и в вероятност. В днешната неразбираема икономическа обстановка с повишаващи се цени на суровините и енергоносителите прозорливите мениджъри мислят и за това да имат някакви запаси при вероятно утежняване на бизнес средата.
Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро остават на равнища от минус 0.01 %.
Обемът на новия бизнес по депозитите с контрактуван матуритет в левове обаче се намалява през юли с 18.8% (29.5 млн. лева.) до 127.5 млн. лева, а по тези в евро - със 7% (3.8 млн. лева.) до 50.9 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР