Лихварят Бойко от пловдивския квартал „Прослав“ е задържан след сигнал

...
Лихварят Бойко от пловдивския квартал „Прослав“ е задържан след сигнал
Коментари Харесай

Длъжник издал лихваря Бойко от „Прослав“ СНИМКИ

Лихварят Бойко от пловдивския квартал „ Прослав “ е арестуван след сигнал от дебитор, взел заем от него. Това сподели на брифинг заместник-окръжният прокурор Галина Андреева.

Арестуваният работел като кредитен съветник към небанкова финансова институция, като редом с това е оперирал със лични средства и е раздавал заеми против лихваот 10 до 15 % месечно. Пред неговия дом действа денонощен магазин за алкохол и цигари, стопанисвани от него и брачната половинка му. Точно на продавачките там длъжниците давали вноските.



„ За обезпечения той приемал записи на заповед, залози на движими движимости, давали са му пълномощни да се разпорежда с непознати коли и са били учредявани ипотеки “, сподели Андреева. Лихварят се е занимавал с тази си активност от началото на 2018-а досега на задържането му. Отпуснал е заеми най-малко на 20 лица за общо 60 000 лева, като е придобил непозволени приходи в размер на 80 бона. Разпитани са над 25 души, част от тях пред арбитър.

Предстои да се открият още потърпевши от неговата активност, както и да се прецизира дали има още дадени заеми и извоювани пари от това. Галина Андреева прикани: „ Ако има потърпевши от тази лихварска активност, с които още не сме се свързали, дано да алармират на прокуратурата или на Икономическа полиция “.

Директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев уточни, че задържаният лихвар е с чисто правосъдно минало, не е престъпно проявен.

При осъществените претърсвания и изземвания са били открити и конфискувани непознати персонални и банкови карти с ПИН-кодове, голям брой документи, в това число записи на заповед, над 50 огромни талона на леки коли, бележници със мемоари на имена и суми, както и контракти за заеми, пари в брой на стойност към 10 000 лева и голям брой заложени движимости.

„ Има задоволително доказателства, които го уличават “, уточни Рогачев.

Лихварят е арестуван за период от 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор, като следва да бъде импортирано искане до съда за взимане по отношение на него на най-тежката мярка за неотклонение „ Задържане под стража”.

Предвиденото от закона наказване е затвор от 5 до 10 години, както и конфискация на част или цялото му имущество.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР