Лихтенщайн ще свика заседание на Общото събрание на ООН днес,

...
Лихтенщайн ще свика заседание на Общото събрание на ООН днес,
Коментари Харесай

ООН ще обсъди ограничаване правото на вето на постоянните членове на Съвета за сигурност

Лихтенщайн ще свика съвещание на Общото заседание на Организация на обединените нации през днешния ден, с цел да разиска план за резолюция, съгласно който в случай че някой от петте непрекъснати членове на Съвета наложи несъгласие, то той би трябвало да оправдае потреблението му. Вашингтон поддържа резолюцията, съобщи Агенция Франс Прес.

Това е остаряла концепция, целяща да накара непрекъснатите членове на Съвета за сигурност да понижат потреблението на правото си на несъгласие. Предложението получава нов живот поради нашествието на Русия в Украйна.

Правото на несъгласие на Москва й разреши да блокира дейностите в Съвета за сигурност, който би трябвало да се намесва в такива спорове като поръчител за световен мир, както е несъмнено от Устава на Организация на обединените нации.

Свикването на съвещанието, подкрепено от към 50 страни, в това число Съединените щати, само че и от нито един от останалите четири непрекъснати членки на Съвета за сигурност - Русия, Китай, Франция и Англия. Съветът за сигурност има и 10 непостоянни членове, които нямат право на несъгласие.

Текстът на предлагането, което следва да бъде разисквано, планува привикване на 193-те членове на Общото заседание „ в границите на 10 работни дни след налагането на несъгласие от един или повече непрекъснати членове на Съвета за сигурност, с цел да се организира спор по обстановката “.

Сред съавторите, които са се заели да гласоподават за текста, са Украйна, Япония и Германия, като последните две се надяват да получат места като непрекъснати членове в вероятно уголемен Съвет за сигурност предвид на тяхното световно политическо и икономическо въздействие.

Позициите на Индия, Бразилия или Южна Африка и други кандидати за евентуално непрекъснато място към момента не са ясни.

Франция ще поддържа предлагането, а по какъв начин ще гласоподават Англия, Китай и Русия, чиято поддръжка би била от решаващо значение за такава спорна самодейност, не е ясно.

От първото употребявано в миналото несъгласие – от Съветския съюз през 1946 година – Москва го е употребила 143 пъти, надалеч повече от Съединени американски щати (86 пъти), Англия (30 пъти) или Китай и Франция (по 18 пъти).

„ Ние сме изключително загрижени от срамния модел на Русия да злоупотребява с правото си на несъгласие през последните две десетилетия “, сподели в изказване посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Гринфийлд. " Приемането на резолюцията от Лихтенщайн " ще бъде забележителна стъпка към отчетността, прозрачността и отговорността на всички " непрекъснати членове на Съвета за сигурност ", добави тя.

Франция, която за последно употребява правото си на несъгласие през 1989 година, още през 2013 година предложи непрекъснатите членове групово и непринудено да лимитират потреблението на ветото при положение на всеобщи зверства. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР