Life in plastic – it's fantastic! Повечето хора обичат да

...
Life in plastic – it's fantastic! Повечето хора обичат да
Коментари Харесай

„Life in plastic“: От днес светът губи битката с използваната пластмаса

Life in plastic – it's fantastic!

Повечето хора обичат да си припяват паметния рефрен от песента Barbie Girl на Aqua, въпреки че от излизането на сингъла минаха цели 26 години.

Животът в пластмаса обаче надалеч не е приказен за човечеството и за планетата, алармира основаната в Швейцария консултантска компания Earth Action.

На 28 юли тя отбелязва самодейността Международен ден на превишаване на количествата пластмаса. С други думи – тъкмо през днешния ден светът публично надвишава количеството пластмаса, с което може да се оправи дейно за една година.

" Повишаването на осведомеността е една от задачите ни, само че овластяването и опцията за деяние са още по-важни ", разяснява пред Euronews Green Сара Перърд, съизпълнителен шеф в Earth Action. " Ние не желаеме просто да образоваме хората по този въпрос, а желаеме данните и заключенията в нашия отчет да работят като инструмент за напредване на нужните промени, които са нужни. ", добавя тя.

Международният ден на пластмасата има за цел да увеличи осведомеността за нездравословните резултати от използването на пластмаса и за битката ни за съответно преработване.

Датата 28 юли е значима, защото тя показва междинният прогрес на всяка страна в света в ръководството на пластмасата, като се пресмята какъв брой се рециклира спрямо това какъв брой се изхвърля. Някои страни да вземем за пример, са в положение да преработват доста повече пластмаса от други.

Денят на превишаване на допустимите правила за Дания е 26 декември, защото тя е добра в ръководството на пластмасовите боклуци. Има единствено четири дни, в които пластмасата се изхвърля спрямо потенциала на страната да я рециклира.

Нигерия доближава " ден на превишението " на 3 януари, което значи, че през останалата част от годината пластмасата просто не се рециклира или ръководи, и постоянно се изхвърля в околната среда, изяснява Euronews.

Според Earth Action, 43% от всички генерирани пластмасови боклуци се ръководят погрешно. Това се равнява на повече от 68,5 милиона тона пластмаса единствено тази година и включва 420 000 тона химически добавки, изпуснати във водните басейни.

От 8 януари 2023 година над 40% от популацията на света живее в региони, в които количеството генерирани пластмасови боклуци към този момент е надвишило потенциала за тяхното ръководство.

Пластмасата обаче е нездравословна освен за околната среда, само че и за живите същества. Макропластмасата - всичко, което е по-голямо от 5 мм, може да докара до усложнение, пострадвания и усвояване от животните. Докато микропластмасата, с размер по-малък от 5 мм, е обвързвана с канцерогенни резултати, чернодробна дисфункция и ендокринни разстройства - изключително в случай че съдържа рискови субстанции.

Производството на пластмаси също не се забавя, като повече от половината от всички пластмаси, които в миналото са били създадени, датират от 2000 година Очаква се международното произвеждане на пластмаси да продължи да нараства бързо и до 2050 година да доближи над 1 милиарда тона.

Много от най-големите производители на пластмасови боклуци в света са от световния Юг - частично тъй като  се постанова да одобряват и обработват отпадъците на по-богатите страни.

" Милиарди хора живеят без съответни системи за ръководство на отпадъците и замърсяването с пластмаса е явно в някои елементи на света ", изяснява доктор Тобиас Нилсен, откривател на политиката за климата и устойчивото развиване в Шведския институт за околната среда.

" И въпреки всичко освен националните държавни управления, само че и фирмите, работещи в тези страни, носят отговорност за развиването на ръководството на пластмасовите боклуци. Европейски Съюз също може да помогне в създаването на системи за ръководство на отпадъците и, несъмнено, като подсигурява, че пластмасовите боклуци от Европейски Съюз няма да попаднат в разрастващите се страни. ", добавя ученият.

Понастоящем Организацията на обединените народи се стреми да реализира единодушие по контракт по отношение на замърсяването с пластмаса, с цел да се отстрани замърсяването с боклуци и отпадъците в международен мащаб, отбелязва в умозаключение Euronews.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР