Lidl, огромната верига за търговия на дребно, трябваше да направи

...
Lidl, огромната верига за търговия на дребно, трябваше да направи
Коментари Харесай

Дигиталният провал на Lidl за €500 милиона

Lidl, голямата верига за търговия на дребно, трябваше да направи още по-огромен скок в цифровото. Успехът изглеждаше сигурен, написа Handelsblatt.

Около 1 000 души екип и стотици консултанти трябваше да вкарат нова система за инвентаризация в Lidl. Проектът бе предоставен на SAP. Планирането ѝ стартира през 2011 година и даже получи симпатичния прякор eLWIS ( " Елвис " ). През април 2017 година SAP даже даде премия на Lidl, обявявайки я " за един от най-хубавите ѝ клиенти "

Но единствено месец по-късно оглавяващият IT отдела на Lidl - Алексаднър Зонернмозер - напуща, а до юли тази година планът eLWIS е разгласен за мъртвороден, което кара компанията да се върне към остарялата си система за инвентаризация.

Оценката на анализатори гласи, че за планът са изхарчени €500 милиона, въпреки нито Lidl, нито SAP да удостоверяват тази цифра.

Защо той се провали?

Очевидно, написа изданието, един от най-големите проблеми е бил мисленето на Lidl, което не търпи смяна и еволюция. Промяната на програмното поръчителство наложило и смяна на съвсем всеки развой в компанията, само че мениджмънтът не бил подготвен по тази причина.

За разлика от доста нейни съперници, Lidl залага в инвентаризацията цената на покупка на стоките, а стандартът на SAP употребява цените за продажба на дребно. Lidl не е желала да промени метода си на работа, по тази причина софтуерът е трябвало да бъде напълно пренаписан.

След това се наложило да бъдат направени още промени - и колкото повече са правени, толкоз по-сложен и уязвим към неуспех ставал кодът. Разходите също се нараснали, а продуктивността намаляла.

Промяната на действителен програмен продукт е като смяната на сглобяема къща, споделят IT специалисти - можеш да поставиш шкафовете в кухнята на друго място, само че когато започнеш да местиш стените, всичко рухва.

Официалното пояснение е, че " стратегитчески цели, които бяха сложени в началото, не бяха вероятни при допустима цена ", по думите на шефа Джеспър Хойер.

" Ако една компания желае да употребява общоприет програмен продукт, тя би трябвало да приспособява личните си процеси ", показва Жан-Клод Флури, IT управител и оглавяващ потребителската група на SAP - DSAG, която включва над 3 300 клиента. Според него виновността е на компанията, а не на софтуера.

Оказва се, че връзката също може би е била казуса. Предизвикателствата, с които новата система е трябвало да се оправи, не са добре разказани.

Така виновността се оказва в Lidl. Още повече, че други огромни компании от сектора употребяват софтуера на SAP без проблеми, да вземем за пример Aldi Nord. Спирането на плана обаче се оказва проблем за софтуерния колос, който губи огромен клиент, а и страда от всички клюки около случая. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР