Lidl и Kaufland са първите търговски вериги у нас, които

...
Lidl и Kaufland са първите търговски вериги у нас, които
Коментари Харесай

Lidl и Kaufland въвеждат първите в ритейла автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове

Lidl и Kaufland са първите търговски вериги у нас, които вкарват автомати за приемане на пластмасови бутилки и кенове за питиета. За да бъдат подтиквани да рециклират повече, клиентите ще получават ековаучер на стойност 5 стотинки за всяка върната опаковка.
Прочетете още
Съоръженията са ситуирани в общо 15 магазина на двете компании в девет града в страната, измежду които София, Пловдив, Варна, Габрово, Добрич, Монтана и други Те дават опция на клиентите на двете вериги в тези градове елементарно и бързо да върнат употребяваните от тях опаковки от питиета на мястото, където всекидневно пазарят, като по едно и също време с това способстват за опазването на околната среда.

Автоматите в Lidl и Kaufland одобряват пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак)* и железни кенове. В тях няма да се одобряват пластмасови бутилки от мляко и млечни артикули, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или нечисти.

Получените против върнати бутилки ековаучери ще могат да бъдат употребени при покупка над 10 лева в същия магазин, в който са върнати бутилките до 90 дни след издаването им. Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се употребява за производството на нови пластмасови произведения от български производители. По този метод се понижава потреблението на пластмаса, пестят се запаси и се затваря виталният цикъл на суровините.

„ Вярвам, че тези пилотни планове ще надградят системата за разделно събиране на боклуци и ще спомогнат за смяна на потребителските настройки. Те ще допринесат за въвеждането на национална депозитна система, която към този момент е реалност в редица европейски страни и която ще ни помогне да реализираме задачите си до 2025-а да рециклираме 77% от пластмасовите бутилки за еднократна приложимост. Това ще се случи и благодарение на бизнеса и с всички жители. Пожелавам триумф! “, сподели на събитието за старта на пилотните планове заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

„ Тези пилотни планове са доста положително начало за бъдещата депозитна система на България, която е една стъпка към по-ефективна и зелена стопанска система за страната. Държавите с пазарни депозитни системи за опаковки за питиета за еднократна приложимост като Германия, да вземем за пример, реализират равнища на възвръщаемост от над 95 % “, съобщи Ирене Планк, дипломат на Германия у нас, която беше специфичен посетител на представянето на автоматите и беше измежду първите, върнали своя PET бутилка.

„ С този план желаеме да покажем, че комерсиалните вериги могат да имат значим принос и роля в процеса по събиране на еднократните опаковки и основаването на условия за работеща кръгова стопанска система. Радваме се, че събраните в Lidl опаковки ще се употребяват за производството на нови бутилки и по този начин на процедура ще се реализира кръговият модел „ от бутилка в бутилка “, съобщи Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.

„ Поставянето на машините за събиране на пластмасови бутилки и кенове е следващата забележителна стъпка, която подхващаме, за понижаване на въздействието върху околната среда. С тях се подкрепят напъните на страната и локалните общности за повишение на разделното събиране, като  насърчаваме клиентите ни да се включат интензивно в този развой. Всяка предадена при нас бутилка ще бъде върната в цикъла на преработване и от нея ще бъде създаден нов рециклируем артикул “, разяснява Иван Чернев, основен изпълнителен шеф на Kaufland България.

Проектът се осъществя като част от уговорките заложени в REset Plastic – интернационалната тактика за пластмаса на Schwarz групата, част от която са Lidl и Kaufland.

*PET (полиетилен терефталат) е пластмасата, която нормално се употребява за опаковки за еднократна приложимост за вода, безалкохолни питиета и бира. Бутилките, направени от PET материал, се разпознават по следния знак, ситуиран от външната страна на бутилката:

Пълните условия и лист с магазините на Lidl и Kaufland, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са оповестени тук:

  



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР