Lidl: Да имаш стратегия за пластмасата, която работиЧаст от най-голямата

...
Lidl: Да имаш стратегия за пластмасата, която работиЧаст от най-голямата
Коментари Харесай

Бизнесът, който натисна бутона Reset

Lidl: Да имаш тактика за пластмасата, която работи

Част от най-голямата верига магазини за хранителни артикули в Европа – Schwarz Gruppe, характерен бизнес модел, необятна гама от лични марки и новаторски практики – това утвърждава Lidl на българския пазар към този момент повече от 10 години като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена. Присъствието на веригата със 107 магазина в 50 града в цялата страна върви ръка за ръка с уговорката да развива бизнеса си като компания, която подхожда почтено, отговорно, с мисъл и грижа за хората и околната среда.

Грижата към природата е измежду главните цели, залегнали в модела на отговорност, който Lidl следва. А една от основните тематики в тази посока, върху която компанията е съсредоточила своите старания, е намаляването на пластмасата. Голямата разлика сред количествата създавана и количествата събирана и рециклирана пластмаса е световен проблем. Именно той е в основата на тактиката Reset Plastic на Schwarz Gruppe, която „ Лидл България “ следва поредно в унисон с концепцията за затворен витален цикъл на суровините – събиране, подбиране, преработване на пластмаса и повторната ù приложимост.

Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на „ Лидл България “: Инвестираме в по-добрия живот

- В какво се показва тактиката за понижаване на пластмасата, която „ Лидл България “ следва?

- Стратегията Reset Plastic обгръща пет основни сфери – понижаване на използването на пластмаса, редизайн, преработване, унищожаване на пластмасов боклук от околната среда и изследвания за нововъведения. Като част от тази тактика компанията си сложи няколко доста ясни и съответни цели. През 2018 година Lidl пое уговорката да понижи наличието на пластмаса в опаковките на продуктите от личните си марки с 20%, а през 2019 година – и да създадем 100% от тези опаковки оптимално рециклируеми. Изпълнението и на двете цели е със период до 2025 година Вече 3 години за тяхното реализиране доста интензивно работим и в България, като стартирахме съответни планове и въведохме редица ограничения в тази посока. Още през 2018 година дружно с нашите снабдители намалихме тежестта на тарелките за прясно месо лична марка, спестявайки част от употребяваната за това пластмаса. През 2020 година надградихме тази мярка с въвеждането на нови, още по-щадящи околната среда тарелки за прясно месо, направени от над 90% рециклирана пластмаса, рециклируеми и спестяващи до 16% пластмаса на опаковка.

Систематично понижаваме наличието на пластмаса и при бутилките на продуктите ни лична марка. От 2018 година досега реализирахме сходни планове за личните ни марки при води, газирани питиета, оцети и препарати. Освен с по-малко пластмаса част от опаковките на продуктите са направени от рециклирана пластмаса и са 100% рециклируеми. Такива са някои от нашите артикули за разчистване, W5 да вземем за пример. Затова върху тях сме сложили и признака „ Опаковано с грижа за природата – опаковано отговорно “. Това значи, че техните опаковки дават отговор на строгите ни критерии за понижена вложена пластмаса, рециклируемост и потребление на рециклиран или различен резистентен материал. От 2020 година „ Лидл България “ прекрати продажбата на пластмасови произведения за еднократна приложимост и ги размени с такива от рециклируеми материали. Отново предходната година за първи път представихме и новаторските спортни обувки Crivit с текстилна част от 100% рециклирана пластмаса, 25% от която е от изхвърлени пластмасови бутилки, събирани от плажове и крайбрежни региони. През 2020 и 2021 година предложихме и първите артикули за семейството, направени от най-малко 95% рециклирана пластмаса – кутии за предпазване, закачалки, сгъваеми касетки, кошове и легени за пране. Така клиентите ни имат по-устойчива опция по отношение на общоприетите артикули за семейството и посредством избора си могат да допринесат за опазването на значими запаси.

- Има ли към този момент съответни резултати от въвеждането на тези ограничения?

- Най-красноречиви, когато приказваме за резултати, са цифрите. Само от намаляването на тежестта на тарелките за прясно месо „ Лидл България “ годишно икономисва над 30 тона пластмаса. А посредством систематично понижаване на наличието на пластмаса в бутилките на продуктите от лична марка резултатът от 2018 година насам са още 32 тона минус годишно. В допълнение преустановяването на продажбата на пластмасови произведения за еднократна приложимост също пести към 51 тона пластмаса годишно по отношение на 2017 година

Разбира се, постигането на тези резултати не е задоволително и за нас предстоят още много значими стъпки в тази посока. Преди броени дни Lidl разгласи две нови цели като част от тактиката Reset Plastic, а точно: до 2025 година опаковките на продуктите лична марка би трябвало да съдържат и приблизително 20% рециклиран материал. Другата стратегическа цел е цялостното унищожаване на нерециклируемата черна пластмаса от опаковките на продуктите лична марка до края на 2021 година

Независимо от напъните, които ние като компания поставяме обаче, резултатът не е задоволителен, в случай че с този проблем не се ангажират всички. Затова като виновна компания Lidl се стреми да способства към решаването на казуса с пластмасата на всички равнища – от процесите ни, които включват събиране на транспортните и вторичните опаковки, през продуктите до това да осведомяваме клиентите си за методите да оказват помощ. Именно с цел да насочим вниманието на клиентите и обществото, стартирахме огромна информационна акция под надпис „ Рециклирането има смисъл “. От една страна, посредством нея споделихме нашия образец и ограниченията, които прилагаме в тази посока, само че най-много искахме да покажем на потребителите, че всеки може да способства със своите дребни, само че непрекъснати стъпки. Само по този начин тези старания стават същински значими и получават смисъл.

- Как ще убедите клиентите, че преработването има смисъл?

- Отговорът е явен – със личния си образец. Вече над 3 години в „ Лидл България “ сме непрекъснати в напъните си за понижаване и преработване на пластмасата. Нещо повече – посредством осведомителната ни акция ние демонстрираме образно кои са нужните принадлежности, с които хората могат да оказват помощ. За „ Лидл България “ „ отговорност “ не е единствено разбиране. Ние влагаме в по-добрия живот и имам вяра, че съумяваме да превърнем нашите клиенти в наши съидейници.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР